A- A+
Στο Δεκέμβριο του 2005 επέστρεψαν οι καταθέσεις σε λογαριασμούς προθεσμίας

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η φυγή καταθέσεων ιδιωτών από λογαριασμούς προθεσμίας, τα υπόλοιπα των οποίων συμπλήρωσαν τον Οκτώβριο 14 μήνες συνεχούς πτώσης.

Συγκεκριμένα, από τον Αύγουστο του 2019 και το υψηλό των 45,1 δισ. ευρώ τα υπόλοιπα της κατηγορίας είχαν υποχωρήσει μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου στα 38,73 δισ. ευρώ, με τη «διαρροή» να φτάνει τα 6,36 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφεται την τελευταία 15ετία, καθώς τελευταία φορά που οι προθεσμιακές καταθέσεις είχαν υποχωρήσει τόσο χαμηλά ήταν τον Δεκέμβριο του 2005 (38,52 δισ. ευρώ)!

Μέσα στo 2020 οι τοποθετήσεις φυσικών προσώπων σε προϊόντα κλειστής διάρκειας έχει υποχωρήσει κατά 4,7 δισ. ευρώ ή 470 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο κάθε μήνα.

Πού πάνε τα λεφτά

Η πτώση των υπολοίπων της κατηγορίας αποδίδεται από τις τράπεζες στη συνεχιζόμενη επί μία πενταετία υποχώρηση των επιτοκίων τους.

Πλέον, η «οροφή» στις αποδόσεις στα προϊόντα συγκεκριμένης διάρκειας στους συστημικούς ομίλους δεν ξεπερνά το 0,20%, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις κινείται κάτω από το 0,10%.

Το γεγονός αυτό μειώνει τη ζήτηση για προθεσμιακές καταθέσεις και αρκετοί είναι οι αποταμιευτές που δεν προχωρούν σε ανανέωση των λογαριασμών που λήγουν.

Στη συνέχεια, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΤτΕ, μεταφέρουν τα υπόλοιπά τους σε λογαριασμούς Ταμιευτηρίου ή τρεχούμενους.

Για παράδειγμα, μέσα στο 2020 ενώ η πτώση των προθεσμιακών λογαριασμών φτάνει τα 4,70 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο τα υπόλοιπα των προϊόντων ανοιχτής ζήτησης έχουν αυξηθεί κατά 9,80 δισ. ευρώ.

Πέραν των άλλων λόγων αύξησης των συγκεκριμένων καταθέσεων (μείωση κατανάλωσης, αύξησης ηλεκτρονικών συναλλαγών, επιδοματική πολιτική), ένα μεγάλο μέρος της είναι αποτέλεσμα της μετακίνησης κεφαλαίων από τις προθεσμιακές καταθέσεις σε λογαριασμούς αόριστης διάρκειας.

Η πορεία των προθεσμιακών καταθέσεων τους τελευταίους 15 μήνες

ποσά σε εκατ. ευρώ