A- A+
Νέο ιστορικό χαμηλό στα προθεσμιακά επιτόκια - Πόσο έχουν υποχωρήσει και που θα πάνε

Νέο ιστορικό χαμηλό κατέγραψε το Σεπτέμβριο η μέση απόδοση των νέων προθεσμιακών καταθέσεων, υποχωρώντας για πρώτη φορά στο 0,24%.

Σε σύγκριση με το τέλος του 2019 τα μέσα επιτόκια των λογαριασμών προθεσμίας με διάρκεια έως 1 έτος για φυσικά πρόσωπα έχουν υποχωρήσει κατά 11 μονάδες βάσης (Δεκέμβριος 2020: 0,35%).

Σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα διαμορφώνονται τα μέσα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων διάρκειας άνω του 1 και έως 2 έτη, που πλέον έχουν πέσει στο 0,19%.

Αντίστοιχα, για τις επιχειρήσεις η μέση απόδοση στα προϊόντα με διάρκεια έως 1 έτους έχει διαμορφωθεί στο 0,15% από 0,50% στο τέλος του 2019, καταγράφοντας μία πτώση της τάξης του 70%!

Έρχονται νέες μειώσεις

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να εφαρμοστούν νέες περικοπές στα προθεσμιακά επιτόκια που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 10 μονάδες βάσης.

Οι μειώσεις επιτοκίων συνεχίστηκαν το δίμηνο Σεπτεμρβίου - Οκτωβρίου από τις περισσότερες τράπεζες, με τις μεταβολές να αποτυπώνονται στα στατιστικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Στόχος των τραπεζών είναι να μειωθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο τα προθεσμιακά επιτόκια στα επίπεδα του 0,10% - 0,15%, ώστε να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τα έξοδα που έχουν για τόκους.

Ήδη μάλιστα κάποιες τράπεζες προσφέρουν σχεδόν μηδενικά επιτόκια, ειδικά για μικρά ποσά. Για παράδειγμα:

Alpha Bank: Για κατάθεση 10.000 ευρώ για 6 μήνες σε προϊόν συνδεδεμένο με το πρόγραμμα Bonus το επιτόκιο διαμορφώνεται σε 0,1%

Eurobank: Για κατάθεση 10.000 ευρώ για 6 μήνες σε προϊόν συνδεδεμένο με το πρόγραμμα Επιστροφή το επιτόκιο διαμορφώνεται σε 0,1%, ενώ χωρίς επιβράβευση φτάνει το 0,05%

Τράπεζα Πειραιώς: Για κατάθεση 10.000 ευρώ για 6 μήνες σε προϊόν συνδεδεμένο με το πρόγραμμα yellow το επιτόκιο κυμαίνεται από 0,08% έως 0,11%

ADVERTISEMENT

Φυγή από τους λογαριασμούς προθεσμίας

Η πτώση των επιτοκίων έχει οδηγήσει σε σημαντικές εκροές καταθέσεων από τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ στο εννεάμηνο του 2020 τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων φυσικών προσώπων έχουν μειωθεί κατά 4,25 δισ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, τα υπόλοιπα της κατηγορίας έχουν πλέον πέσει κάτω από τα 40 δισ. ευρώ, που αποτελεί χαμηλό τριετίας.

Προτιμήστε τα online προϊόντα

Οι online προθεσμιακές καταθέσεις αναμφίβολα συμφέρουν από κάθε άποψη. Κι αυτό για τρεις λόγους:

Πρώτον, δεν χρειάζεται να ταλαιπωρηθείτε πηγαίνοντας σε κατάστημα για να τις ανοίξετε. Όλα γίνονται online από το e-banking.

Δεύτερον, τα επιτόκιά τους είναι καλύτερα σε σχέση με τα παραδοσιακά προγράμματα.

Τρίτον, όπου προβλέπεται επιβράβευση σε είδος μέσω των προγραμμάτων ανταμοιβής των τραπεζών, είναι υψηλότερη.