A- A+
Σοκ και δέος στις νέες προθεσμιακές - Νέα προϊόντα προσφέρονται με επιτόκιο 0%!

Αυξάνονται όσο περνούν οι μήνες τα προϊόντα στις προθεσμιακές καταθέσεις που προσφέρουν επιτόκια που αγγίζουν το 0% για ποσά έως 30.000 ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι μετά τις τελευταίες αναπροσαρμογές στα δελτία επιτοκίων των τραπεζών οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά, με αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης για το συγκεκριμένο προϊόν.

Επιτόκια της τάξης του 5% και 6% που ήταν ο κανόνας πριν μερικά χρόνια πλέον φαντάζουν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε σαρωτικές μειώσεις στις αποδόσεις της κατηγορίας, κάτι που αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στα τάρταρα οι μέσες αποδόσεις

Μπορεί η μέση απόδοση στους νέους λογαριασμούς προθεσμίας που συνάφθηκαν το περασμένο καλοκαίρι να διαμορφώνεται λίγο πάνω από το 0,20%, η πραγματικότητα ωστόσο σήμερα είναι τελείως διαφορετική.

Τα προγράμματα στους τέσσερις μεγάλους τραπεζικούς ομίλους που προσφέρουν αυτής της τάξεως τα επιτόκια έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Πρόκειται κατά βάση για επιτόκια που προσφέρονται σε υψηλά υπόλοιπα, της τάξης των 100.000 ευρώ και άνω και μέσω των προγραμμάτων που διαθέτουν οι τράπεζες online.

Από την άλλη, όσοι επιλέγουν το κατάστημα για να ανοίξουν προθεσμιακό λογαριασμό χάνουν σημαντικά σε τόκους, καθώς οι αποδόσεις ακόμη και για τα ίδια προϊόντα είναι σημαντικα μειωμένες σε σχέση με το e-banking.

ADVERTISEMENT

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Alpha Bank: Για κατάθεση 10.000 ευρώ για 6 μήνες σε προϊόν συνδεδεμένο με το πρόγραμμα Bonus το επιτόκιο διαμορφώνεται σε 0,1%

Eurobank: Για κατάθεση 10.000 ευρώ για 6 μήνες σε προϊόν συνδεδεμένο με το πρόγραμμα Επιστροφή το επιτόκιο διαμορφώνεται σε 0,1%, ενώ χωρίς επιβράβευση φτάνει το 0,05%

Τράπεζα Πειραιώς: Για κατάθεση 10.000 ευρώ για 6 μήνες σε προϊόν συνδεδεμένο με το πρόγραμμα yellow το επιτόκιο κυμαίνεται από 0,08% έως 0,11%

Προτιμήστε τα online προϊόντα

Οι online προθεσμιακές καταθέσεις αναμφίβολα συμφέρουν από κάθε άποψη. Κι αυτό για τρεις λόγους:

Πρώτον, δεν χρειάζεται να ταλαιπωρηθείτε πηγαίνοντας σε κατάστημα για να τις ανοίξετε. Όλα γίνονται online από το e-banking.

Δεύτερον, τα επιτόκιά τους είναι καλύτερα σε σχέση με τα παραδοσιακά προγράμματα.

Τρίτον, όπου προβλέπεται επιβράβευση σε είδος μέσω των προγραμμάτων ανταμοιβής των τραπεζών, είναι υψηλότερη.