A- A+
Προθεσμιακές καταθέσεις: Στο 0,12% το επιτόκιο για επιχειρήσεις και στο 0,24% για φυσικά πρόσωπα

Ταχύτερη αποκλιμάκωση παρουσιάζουν τα μέσα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων στις επιχειρήσεις σε σύγκριση με τα προγράμματα των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ που αφορούν τον Οκτώβριο, το μέσο επιτόκιο στους λογαριασμούς προθεσμίας διάρκειας 1 έτους για επιχειρήσεις διαμορφώθηκε σε 0,12%.

Πρόκειται ακριβώς για τη μισή απόδοση από αυτήν που κερδίζουν τα νοικοκυριά για τις τοποθετήσεις τους σε προϊόντα προκαθορισμένης διάρκειας, η οποία φτάνει στο 0,24%.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι επιχειρηματικές προθεσμιακές καταθέσεις προσέφεραν μέχρι και πριν λίγους μήνες υψηλότερα επιτόκια από τα αντίστοιχα των φυσικών προσώπων, κυρίως λόγω των υψηλότερων υπολοίπων τους στις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, πριν από ακριβώς ένα χρόνο, το μέσο επιτόκιο για επιχειρήσεις διαμορφωνόταν στο 0,51% έναντι 0,39% για νοικοκυριά.



Τα νέα δεδομένα

Να σημειώσουμε πάντως ότι και τα παραπάνω δεδομένα είναι πλέον ανεπίκαιρα, καθώς οι τράπεζες από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι σήμερα έχουν προχωρήσει σε έναν ακόμη γύρο περικοπών στις αποδόσεις.

Πριν λίγες ημέρες η Eurobank έκοψε τα επιτόκια και την επιβράβευση στους λογαριασμούς προθεσμίας.

Είχαν προηγηθεί μέσα στο Νοέμβριο οι αντίστοιχες κινήσεις από Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank, ενώ η τελευταία αναπροσαρμογή στα επιτόκια της Τράπεζας Πειραιώς εφαρμόστηκε στα τέλη Οκτωβρίου.


ADVERTISEMENT


Η νέα «οροφή»

Πλέον, μετά τον τελευταίο γύρο περικοπών στα επιτόκια από όλες τις τράπεζες, η μέγιστη δυνατή απόδοση στους τέσσερις συστημικούς ομίλους δεν ξεπερνά το 0,15%, κι αυτό για ποσά άνω των 100.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, το ταβάνι στις αποδόσεις ανέρχεται σε:

  • 0,15% στην Alpha Bank
  • 0,10% στη Eurobank
  • 0,12% στην Εθνική Τράπεζα
  • 0,10% στην Τράπεζα Πειραιώς

Βρείτε σε 1΄ την καλύτερη απόδοση για τα χρήματά σας