A- A+
Θραύση κάνουν τα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου - 8 στους 10 τα προτιμούν

Την ξεκάθαρη στροφή των δανειοληπτών σε προγράμματα σταθερού επιτοκίου στη στεγαστική πίστη αποτυπώνουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με αυτά, το 2022 οι εκταμιεύσεις δανείων με εξασφάλιση οικιστικά ακίνητα διαμορφώθηκαν σε 1,1 δισεκ. ευρώ, αυξημένες κατά 42% σε ετήσια βάση.

Η συντρηπτική πλειονότητα αφορά δανειοδοτήσεις για την απόκτηση κατοικίας, με σκοπό την ιδιοκατοίκηση (96,9%), ενώ μόλις το 3,1% σε χρηματοδοτήσεις ακινήτων με σκοπό την εκμετάλλευσή τους (εκμίσθωση).

Τι επιτόκια προτιμώνται

Σε σχέση με τα επιτόκια που επιλέγουν οι δανειολήπτες, καταγράφηκε μία ξεκάθαρη στροφή σε προγράμματα σταθερών δόσεων, μετά την έναρξη της πολιτικής ενίσχυσης του κόστους δανεισμού από την ΕΚΤ για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, το 62,9% των χορηγήσεων έγινε με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των 10 ευρώ, ενώ στο 15% των περιπτώσεων επιλέχθηκε προϊόν με σταθερό για 5 ή 10 χρόνια επιτόκιο.

Δηλαδή περίπου 8 στις 10 εκταμιεύσεις έγιναν με σταθερό επιτόκιο για τα επόμενα αρκετά χρόνια, προστατεύοντας τους οφειλέτες από την άνοδο των ευρωπαϊκών δεικτών αναφοράς.

Σε αυτό συνέβαλε και η συγκράτηση του κόστους στα συγκεκριμένα προγράμματα από τις τράπεζες.

Ειδικότερα, το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο στις νέες συμβάσεις στεγαστικών δανείων από το 2,36% τον Ιανουάριο του 2022 σκαρφάλωσε τον εφετινό Μάρτιο στο 3,87%, παρά τις περικοπές στα spreads από τις τράπεζες.

Την ίδια περίοδο, τα σταθερά επιτόκια 5 ή 10 ετών από το 3,09% αυξήθηκαν στο 3,50%. Δηλαδή η άνοδός του διαμορφώθηκε στο 1/3 περίπου της αναπροσαρμογής στα προγράμματα κυμαινόμενων δόσεων.

ADVERTISEMENT

Πόσα δάνεια δόθηκαν

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, κατά την περυσινή χρονιά δόθηκαν συνολικά 14.074 στεγαστικά δάνεια για την αγορά οικιστικού ακινήτου.

Το μέσο ποσό των δανείων αυτών ανήλθε σε περίπου 80.000 ευρώ, ενώ το μέσο ποσοστό χρηματοδότησης διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 63% περίπου, παρ΄ ότι το μέγιστο δυνατό φτάνει το 80% σήμερα.

Η μέση διάρκεια δανείου κατά την έκδοση είναι 23 έτη, ενώ στην πλειονότητα των χορηγήσεων, περίπου 8 στις 10, οι πελάτες επιλέγουν διάρκεια από 15 έως 30 έτη.

Ειδικότερα:

- Το 19,7% των νέων δανειακών συμβάσεων έχουν διάρκεια έως 15 έτη

- Το 40,1% από 15 έως 25 έτη

- Το 35,2% από 25 έως 30 έτη

- Το 5% πάνω από 30 έτη