A- A+
Με σταθερό επιτόκιο το 70% των νέων στεγαστικών δανείων το 2023 - H σύγκριση με τα κυμαινόμενα

Σταθερό επιτόκιο επέλεξε η πλειονότητα όσων έλαβαν στεγαστικό δάνειο στο ξεκίνημα του 2023, εν μέσω αυξήσεων στους βασικούς δείκτες αναφοράς της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο α΄ δίμηνο του 2023 από τα 152 εκατ. ευρώ νέων δανείων που συμβασιοποιήθηκαν, στα 102 εκατ. ευρώ επιλέχθηκε πρόγραμμα σταθερού επιτοκίου.

Τον Ιανουάριο το ποσοστό των νέων στεγαστικών δανείων με σταθερό επιτόκιο ξεπέρασε το 65% και το Φεβρουάριο προσέγγισε το 69% έναντι ποσοστού 58% κατά τη διάρκεια του 2022.

Γιατί τα προτιμούν

Η στροφή των δανειοληπτών σε προγράμματα σταθερών δόσεων αποδίδεται στα εξής:

- Πρώτον, στο χαμηλότερο ύψος τους

Οι τράπεζες από το περασμένο καλοκαίρι έχουν αυξήσει τα σταθερά επιτόκια πολύ λίγο. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν σήμερα προγράμματα στην αγορά με ετησιοποιημένο κόστος κάτω του 4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο σταθερό επιτόκιο για 10 έτη διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο σε 3,57% έναντι 2,99% στο τέλος του 2021.

Την ίδια περίοδο το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο στις νέες συμβάσεις αυτού του τύπου προσέγγισε το 4% (3,98%) έναντι μόλις 2,05% το Δεκέμβριο του 2021.

Αναλυτικότερα, η πορεία κυμαινόμενων και σταθερών επιτοκίων στα νέα στεγαστικά δάνεια που χορήγησαν οι τράπεζες τους τελευταίους μήνες έχει ως εξής:

- Δεύτερον, η ασφάλεια που προσφέρουν

Όσοι επιλέγουν στεγαστικό δάνειο με σταθερό επιτόκιο εξασφαλίζουν ότι κατά την περίοδο ισχύος του οι δόσεις δεν θα μεταβληθούν, ό,τι κι αν κάνει η ΕΚΤ με τους παρεμβατικούς της δείκτες.

Έτσι, μπορεί κάποιος να κλειδώσει τη μηνιαία καταβολή για διάστημα από 3 έως και 30 έτη και δεν θα τον απασχολεί τι θα γίνει με την ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική.

Επιπλέον εκτιμάται ότι μετά από αυτήν την περίοδο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα έχει υποχωρήσει και όταν το δάνειο γυρίσει σε κυμαινόμενο επιτόκιιο, το ετησιοποιημένο κόστος θα διαμορφωθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αύξησε το βασικό επιτόκιο του ευρώ από το 0% μέχρι και τον Ιούνιο του 2022 σε 3,5% τον περασμένο μήνα και δεν αποκλείεται να το αναπροσαρμόσει περαιτέρω μέσα στη χρονιά.

ADVERTISEMENT

Τι συμφέρει σήμερα

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τα πιο προνομιακά προγράμματα σήμερα είναι εκείνα που προσφέρουν σταθερές δόσεις για διάστημα 3 έως 10 ετών.

Κι αυτό διότι τα επιτόκιά τους όχι μόνο είναι χαμηλότερα των κυμαινόμενων σε αρκετές περιπτώσεις κινούνται γύρω από το ύψος του βασικού επιτοκίου του ευρώ (σήμερα 3,50%).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις για το αν θα αυξηθούν τα επιτόκια στα συγκεκριμένα προγράμματα.

Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία του διατραπεζικού κόστους δανεισμού. Ως εκ τούτου, τα σημερινά επίπεδα στα σταθερά επιτόκια συνιστούν ευκαιρία.

ADVERTISEMENT

Το ύψος των επιτοκίων σήμερα

Σύμφωνα με τα βάση δεδομένων του Moneyonline, τα προγράμματα σταθερού επιτοκίου διατίθενται σήμερα με τους ακόλουθους όρους:

(Για δάνειο 100.000 ευρώ και ποσοστό χρηματοδότησης 50%)

  • Σταθερό επιτόκιο 3 ετών

ADVERTISEMENT

  • Σταθερό επιτόκιο 5 ετών

ADVERTISEMENT

  • Σταθερό επιτόκιο 10 ετών