A- A+
Σε υψηλό 14 ετών τα κυμαινόμενα επιτόκια στα παλαιά στεγαστικά δάνεια - Ολοταχώς για το 5%

Μεγάλη είναι η επιβάρυνση για όσους αποπληρώνουν στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, λόγω της ανόδου των ευρωπαϊκών επιτοκίων από τον περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο στις χορηγήσεις με διάρκεια μεγαλύτερη των 5 ετών, διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο σε 4,27%.

Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα που καταγράφονται στην εγχώρια στεγαστική αγορά από το Μάιο του 2009!

Η πορεία από τα χαμηλά στα υψηλά

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση των δόσεων για τους δανειολήπτες που έχουν επιλέξει πρόγραμμα κυμαινόμενου επιτοκίου.

Σε σύγκριση με λίγους μήνες πριν το ετησιοποιημένο κόστος έχει υπερδιπλασιαστεί. Συγκεκριμένα, η εξέλιξή του είναι η εξής:

ADVERTISEMENT

Η επιβάρυνση στους τόκους

Όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα, το μέσο επιτόκιο έχει αυξηθεί κατά 125% από το Δεκέμβριο του 2021.

Τι σημαίνει αυτό για ένα υπόλοιπο 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής τα 15 έτη;

Αύξηση της μηνιαίας δόσης από τα 640 ευρώ στα 753 ευρώ και των τόκων σε ετησιοποιημένη βάση από τα 1.840 ευρώ στα 4.175 ευρώ.

Πρόκειται για μία επιβάρυνση σε τόκους της τάξης των 3.335 ευρώ σε επίπεδο δωδεκαμήνου για δάνειο με υπόλοιπο ύψους 100.000 ευρώ.

Σημειώνεται δε ότι τον Μάρτιο οι διατραπεζικοί δείκτες euribor, αλλά και το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ ενισχύθηκαν περαιτέρω, σε 3% και 3,5% αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα στοιχεία του Μαρτίου που θα ανακοινώσει στα τέλη του επόμενου μήνα η Τράπεζα της Ελλάδος θα φέρουν το μέσο επιτόκιο στη στεγαστική πίστη στο 5%.