A- A+
Ευκαιρίες για στεγαστικό με κλειδωμένες δόσεις και σταθερό επιτόκιο ως 10 έτη

Αμετάβλητα διατηρούν για την ώρα τα σταθερά επιτόκια στη στεγαστική πίστη οι τράπεζες, δίνοντας την ευκαιρία ευνοϊκής χρηματοδότησης για αγορά ακινήτου.

Παρά την σημαντική άνοδο του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη, στα προγράμματα της κατηγορίας οι προς τα πάνω αναπροσαρμογές είναι περιορισμένες από το περασμένο καλοκαίρι.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες διαθέτουν στεγαστικά δάνεια σχεδόν στο κόστος, διασφαλίζοντας παράλληλα τους πελάτες τους από ενδεχόμενες νέες αυξήσεις στα ευρωπαϊκά επιτόκια ή διατήρησή τους σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ποια προϊόντα συμφέρουν

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τα πιο προνομιακά προγράμματα σήμερα είναι εκείνα που προσφέρουν σταθερές δόσεις για διάστημα 3 έως 10 ετών.

Κι αυτό διότι όχι μόνο είναι χαμηλότερα των κυμαινόμενων επιτοκίων, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις κινούνται γύρω από το ύψος του βασικού επιτοκίου του ευρώ (σήμερα 3,50%).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις για το αν θα αυξηθούν τα επιτόκια στα συγκεκριμένα προγράμματα.

Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία του διατραπεζικού κόστους δανεισμού. Ως εκ τούτου, τα σημερινά επίπεδα στα σταθερά επιτόκια συνιστούν ευκαιρία.

ADVERTISEMENT

Πώς κερδίζετε

Στην τρέχουσα συγκυρία η επιλογή ενός σταθερού επιτοκίου διάρκειας 3 ετών και πάνω συμφέρει διότι με τον τρόπο αυτό ο δανειολήπτης εξασφαλίζει κλειδωμένες δόσεις για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Με τον τρόπο αυτό θα περάσει το σκόπελο των υψηλών επιτοκίων, καθώς μέχρι τη λήξη του σταθερού επιτοκίου εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός θα έχει ελεγχθεί και το κόστος χρήματος στην ζώνη του ευρώ θα υποχωρήσει.

Με τον τρόπο αυτό η μετάβαση στο κυμαινόμενο επιτόκιο θα γίνει με προνομιακούς όρους. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε κούρεμα των περιθωρίων κέρδους τους στα κυμαινόμενα επιτόκια, με στόχο να κρατήσουν το συνολικό κόστος σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα.

Άρα, σε αυτή τη συγκυρία, ο δανειολήπτης πέραν του χαμηλού σταθερού επιτοκίου μπορεί να κλειδώσει και ένα χαμηλό spread για την περίοδο που το πρόγραμμά του γυρίσει σε κυμαινόμενο επιτόκιο.

ADVERTISEMENT

Το ύψος των επιτοκίων σήμερα

Σύμφωνα με τα βάση δεδομένων του Moneyonline, τα προγράμματα σταθερού επιτοκίου διατίθενται σήμερα με τους ακόλουθους όρους:

(Για δάνειο 100.000 ευρώ και ποσοστό χρηματοδότησης 50%)

Σταθερό επιτόκιο 3 ετών

ADVERTISEMENT

Σταθερό επιτόκιο 5 ετών

ADVERTISEMENT

Σταθερό επιτόκιο 10 ετών