A- A+
Λίφτινγκ στα στεγαστικά δάνεια της Alpha Bank: Μειώσεις spreads στα κυμαινόμενα επιτόκια

Σε μειώσεις των κυμαινόμενων επιτοκίων στη στεγαστική πίστη προχώρησε η Alpha Bank με στόχο να διατηρήσει όσο πιο χαμηλά γίνεται το τελικό κόστος.

Πρόκειται για μία κίνηση που έρχεται σε συνέχεια των αυξήσεων που έχουν καταγραφεί στους διατραπεζικούς δείκτες euribor, με τους οποίους είναι συνδεδεμένα τα προϊόντα της τράπεζας.

Ο λόγος γίνεται για το euribor 3 μηνών, το οποίο έχει πλέον αναρριχηθεί πάνω από το 2,60%, με τις τάσεις να παραμένουν αυξητικές.

Πόσο μειώθηκαν

Αναλυτικότερα, η Alpha Bank από τις 13/2 μείωσε τα περιθώρια κέρδους (spreads) που προστίθενται στο euribor 3 μηνών έως και κατά 80 μονάδες βάσης.

Πλέον, το ελάχιστο περιθώριο διαμορφώνεται σε 2%, ενώ το μέγιστο φτάνει στο 2,50%. Δηλαδή το τελικό κόστος κυμαίνεται από 4,60% έως 5,10%, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του δανείου.

Από την άλλη πλευρά, στα σταθερά επιτόκια η τράπεζα διατήρησε στο 3,60% το επιτόκιο της 5ετίας, ενώ προχώρησε σε αύξηση του ετήσιου κόστους στα προγράμματα με σταθερές δόσεις για διάστημα 10, 15  και 20 ετών κατά 20 μονάδες βάσης:

ADVERTISEMENT

Το δίλημμα

Είναι ξεκάθαρο ότι τα σταθερά επιτόκια είναι σήμερα χαμηλότερα από τα τελικά κυμαινόμενα επιτόκια που προσφέρει η τράπεζα.

Τα τελευταία δε, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω μέσα στο 2023, καθώς θεωρείται σίγουρη τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ.

Ωστόσο, η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι από το 2024 θα ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία στους ευρωπαϊκούς δείκτες.

Τίθεται λοιπόν ένα δίλημμα για τους υποψήφιους δανειολήπτες. Σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο.

Η απάντηση εξαρτάται από το προφίλ του δανειολήπτη και το πώς θα κινηθούν τα επιτόκια στην Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια, για το οποίο φυσικά ασφαλής πρόβλεψη δεν μπορεί να διατυπωθεί.

ADVERTISEMENT

Η λογική επιλογή

Στο βασικό σενάριο, η πιο λογική επιλογή φαντάζει η επιλογή ενός σταθερού επιτοκίου για 5 έτη, της τάξης του 3,60%.

Με τον τρόπο αυτό ο δανειολήπτης θα εξασφαλίσει σταθερή δόση για αυτό το διάστημα και θα πληρώνει τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια χαμηλότερη δόση σε σύγκριση με την επιλογή κυμαινόμενου επιτοκίου εξ αρχής.

Από εκεί και πέρα, το αν θα βγει κερδισμένος από αυτήν την επιλογή θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα αποκλιμάκωσης του euribor.

Για να υποχωρήσει το τελικό κόστος στο κυμαινόμενο επιτόκιο στο ύψος του σταθερού, θα πρέπει το euribor 3μήνου να καταγράψει πτώση της τάξης των 100 μονάδων βάσης σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα.

Το πότε θα συμβεί αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια. Ίσως το 2024, ίσως το 2025. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού τα επόμενα χρόνια, βάση της οποίας η ΕΚΤ λαμβάνει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια.