A- A+
Θέμα ημερών οι πρώτες αυξήσεις επιτοκίων σε δάνεια και καταθέσεις - Τί θα επηρεαστεί

Σε αυξήσεις στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων στην Ελλάδα οδηγεί η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το παρεμβατικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης, στο 1,25%.

Πλέον, όλοι οι διατραπεζικοί δείκτες euribor, από τους οποίους εξαρτάται η τιμολόγηση καταθετικών και δανειακών προγραμμάτων  στις ελληνικές τράπεζες, βρίσκονται σε θετικό έδαφος και θα κινηθούν σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα τις επόμενες εβδομάδες.

Η πρώτη κίνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον ένας συστημικός όμιλος θα προχωρήσει πριν το τέλος Σεπτεμβρίου σε προς τα πάνω αναπροσαρμογές των επιτοκίων σε στεγαστικά δάνεια και καταθέσεις.

Στη στεγαστική πίστη οι αυξήσεις θα αφορούν τα σταθερά επιτόκια, τα οποία θα αναπροσαρμοστούν έως και 40 μονάδες βάσης, καθιστώντας ειδικά στις μεγάλες διάρκειες το κόστος των προϊόντων απαγορευτικό.

Ταυτόχρονα όμως, θα υπάρξουν μειώσεις στα spreads των κυμαινόμενων επιτοκίων, ώστε να αντισταθμιστεί η αύξηση των επιτοκίων euribor και το τελικό επιτόκιο να παραμείνει σε λογικά επίπεδα, στο 4% ή και χαμηλότερα.

ADVERTISEMENT

Ανταγωνισμός στις προθεσμιακές

Στον αντίποδα, θα γίνουν και οι πρώτες αυξήσεις των αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις, για πρώτη φορά από το 2012.

Αυτές δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις 15-20 μονάδες βάσης σε αυτή τη φάση. Ωστόσο από τις κινήσεις αυτές εκτιμάται ότι θα οδηγηθεί όλη η αγορά σε υψηλότερα επιτόκια.

Έτσι, σε λίγες εβδομάδες από σήμερα οι προθεσμιακές καταθέσεις, παρά τους χαμηλούς τόκους που θα προσφέρουν, θα αποτελούν μία εναλλακτική επιλογή για κάποιον που έχει παρκαρισμένα χρήματα σε άτοκους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης.

Μείνετε συντονισμένοι στο Moneyonline για να μάθετε πρώτοι τις επερχόμενες αλλαγές στα επιτόκια.