A- A+
Αρνητικά επιτόκια για πρώτη φορά στην Ελλάδα κατέγραψε η ΤτΕ! Τι έρχεται

Αρνητικά επιτόκια κατέγραψε για πρώτη φορά στην ελληνική οικονομική ιστορία η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε για το μήνα Ιούλιο.

Αυτό σημαίνει ότι οι καταθέτες πλήρωσαν για να διατηρήσουν τα υπόλοιπά τους στις τράπεζες που εφαρμόζουν τα αρνητικά επιτόκια.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο στο -0,01% διαμορφώθηκε το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων πρώτης ζήτησης για τις επιχειρήσεις από 0% ένα μήνα νωρίτερα.

Από την άλλη, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων Ταμιευτηρίου και τρεχούμενων λογαριασμών για τα νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,03%.

Αντιστροφή τάσεων

Πολύ σύντομα πάντως οι αποδόσεις στις καταθέσεις θα πάρουν την ανιούσα, καθώς τα επιτόκια στην Ευρωζώνη έχουν ήδη εισέλθει σε θετική τροχιά.

Η ΕΚΤ προχώρησε τον Ιούλιο στην πρώτη αύξηση του βασικού της επιτοκίου μετά από 11 χρόνια, το οποίο διαμορφώθηκε στο 0,50%.

Επιπλέον, αυτό το μήνα θα υπάρξει νέα αύξηση του συγκεκριμένου επιτοκίου, με ορισμένους αναλυτές να την τοποθετούν ακόμη και στα επίπεδα των 75 μονάδων βάσης.

Δηλαδή το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα μπορούσε να βρεθεί ακόμη και στο 1,25% μέσα στο Σεπτέμβριο.

Τι θα κάνουν οι τράπεζες

Το γεγονός αυτό έχει ήδη οδηγήσει τους διατραπεζικούς δείκτες euribor από αρνητικά σε θετικά επίπεδα.

Για παράδειγμα το επιτόκιο διάρκειας 3 μηνών βρίσκεται πλέον πάνω από το 0,65% και αναμένεται να ξεπεράσει το 1% σύντομα, εάν η ΕΚΤ προχωρήσει σε νέες αυξήσεις στα επιτόκιά της.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα αναγκαστούν να δώσουν ένα κομμάτι της ανόδου στους πελάτες τους. Το ύψος του θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Αν πάντως το euribor 3μήνου βρεθεί στο 1% ή και υψηλότερα, είναι πιθανό να επιστρέψουν οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων στη ζώνη του 0,20% - 0,30%.

Από την άλλη, στα προιόντα ανοιχτής ζήτησης (ταμιευτήριο, τρεχούμενοι λογαριασμοί) οι όποιες αναπροσαρμογές θα είναι σαφώς μικρότερες.