A- A+
Από τι θα εξαρτηθεί η άνοδος των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις από εδώ και στο εξής

Σε νέα αύξηση του επιτοκίου της θα προχωρήσει η ΕΚΤ, φέρνοντας πιο κοντά την πρώτη μετά από χρόνια άνοδο των αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ από το 0,50% σήμερα θα αυξηθεί την ερχόμενη Πέπτη κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης, στα επίπεδα του 1% ή 1,25% αντίστοιχα.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν ανάλογες αναπροσαρμογές στα καταθετικά επιτόκια στην Ελλάδα.

Αποτελεί όμως ενα σημαντικό βήμα για να ξεκολήσουν από το 0,01% - 0,03% στους συστημικούς ομίλους.

Από τι θα εξαρτηθεί

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθοριστικό για την πορεία των επιτοκίων στις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι το euribor 1 εβδομάδας.

Σήμερα, ο συγκεκριμένος δείκτης βρίσκεται ακόμη σε αρνητικό έδαφος, στο -0,073% έναντι -0,51% τον περασμένο Ιούλιο, πριν προχωρήσει η ΕΚΤ σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου.

Για αυτό δεν έχουν υπάρξει ακόμη αλλαγές στην επιτοκιακή πολιτική καταθέσεων στην Ελλάδα

Πάντως, ενισχύθηκε μέσα σε ενάμιση μήνα περίπου κατά 50 μονάδες βάσης, όσο ήταν και η αύξηση του παρεμβατικού επιτοκίου της Φρανκφούρτης.

Οι προβλέψεις

Για να δούν λοιπόν οι καταθέτες, κυρίως στις προθεσμιακές καταθέσεις, τις αποδόσεις να αυξάνονται, θα πρέπει το euribor 1 εβδομάδας να ενισχυθεί το επόμενο διάστημα.

Αν περάσει σε θετικό έδαφος και κινηθεί ανάλογα της αύξησης του επιτοκίου της ΕΚΤ, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογές στην επιτοκιακή τους πολιτική.

Σε αυτήν την περίπτωση, είναι πιθανό να δούμε ξανά υψηλότερες αποδόσεις, που ενδέχεται να φτάσουν έως και τις 0,20% - 0,25% στους λογαριασμούς προθεσμίας.

Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συμβεί μέχρι το τέλος του έτους.

Από την άλλη, στα προϊόντα ανοιχτής ζήτησης, δηλαδή στο Ταμιευτήριο και στους τρεχούμενους λογαριασμούς, οι όποιες αυξήσεις εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένες.