A- A+
Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα - Πόσα κερδίζουν (πίνακας)

Το τέλος της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς, τους επαγγελματίες και τους αγρότες από το 2021 προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Πρόκειται για ένα από τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης, που θα συμβάλλει στην ενίσχυση των καθαρών εισοδημάτων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, θα δουν άμεση αύξηση στον καταβληθέν μισθό, καθώς δεν θα υπάρχει από τη νέα χρονιά η σχετική παρακράτηση.

Αναλυτικότερα, το κέρδος σε ετήσια και μηνιαία βάση ανάλογα με το μισθό, ανέρχεται στα ακόλουθα επίπεδα:

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Ταυτόχρονα, ο Κυρίακος Μητσοτάκης προανήγγειλε τη νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και εργαζομένων, συνολικά κατά 3 μονάδες.

Αυτό σημαίνει ότι η επιβάρυνση από τις ασφαλιστικές εισφορές θα πέσει από το 39,66% στο 36,66%, με τις δύο μονάδες (1,79%) να αφορούν το όφελος του εργοδότη και τη μία μονάδα (1.21%) το όφελος του μισθωτού.

Έτσι, πέραν της αύξησης του καθαρού μισθού όσων έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ μέσω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, όλοι οι εργαζόμενοι, θα έχουν από το πρώτο ευρώ κέρδος από τη μειωμένη παρακράτηση των εισφορών.

Δηλαδή, από τον ερχόμενο Ιανουάριο η μείωση των εισφορών θα αποτυπωθεί άμεσα στις καθαρές τους αποδοχές.

Το ετήσιο όφελος για εργαζομένους και εργοδότες, ανάλογα με το μισθό, διαμορφώνεται στα ακόλουθα επίπεδα: