A- A+
Τα τελικά ποσά που θα μοιράσει το κράτος για αγορά καυσίμων - Το bonus των 5€

Έως και τα 55 ευρώ θα φτάσει στο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου 2022 η επιδότηση της κυβέρνησης για αγορά καυσίμων κίνησης. Οι δικαιούχοι, τα ποσά και πως θα διατεθούν.

Σύμφωνα με τις τελικές ρυθμίσεις της δράσης υποστήριξης των νοικοκυριών για την αγορά βενζίνης και πετρελαίου κίνησης, δικαιούχοι είναι όσοι δήλωσαν στην εφορία έως και 30.000 ευρώ για το 2020.

Η σχετική διάταξη δεν προβλέπει κάποια εισοδηματική κλίμακα, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, αλλά ορίζει για όλους το παραπάνω πλαφόν.

Το ύψος της επιδότησης

Αναλυτικότερα, το ποσό κάθε δικαιούχου ανέρχεται σε:

  • Βενζίνη

 - 50 ευρώ για δικαιούχους - ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

- 40 ευρώ για δικαιούχους- ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,

- 35 ευρώ για δικαιούχους - ιδιοκτήτες μοτοσικλετών - μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και

- 30 ευρώ για δικαιούχους - ιδιοκτήτες μοτοσικλετών - μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ωστόσο, όσοι επιλέξουν να εισπράξουν και να δαπανήσουν την επιδότηση μέσω ειδικής χρεωστικής κάρτας που θα εκδώσουν για αυτό το σκοπό, θα πάρουν δώρο 5 ευρώ.

Δηλαδή τα παραπάνω ποσά θα διαμορφωθούν σε 55, 45, 40 και 35 ευρώ αντίστοιχα.

  • Πετρέλαιο κίνησης

Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν στο όνομά τους αυτοκιίνητο DIESEL, πέραν των παραπάνω ποσών, ανάλογα με τον τόπο της κατοικίας τους, θα λάβουν επιπρόσθετη στήριξη.

Συγκεκριμένα, για το μήνα Απρίλιο, το κράτος θα επιδοτεί τις τιμές σε κάθε πρατήριο με το ποσό των 0,15 ευρώ ανά λίτρο.

Στην προκειμένη περίπτωση, η επιδότηση θα αφαιρείται κατευθείαν απο την τιμή του λίτρου και ο καταναλωτής θα πληρώνει τη μειωμένη τιμή, χωρίς να παίρνει χρήματα στα χέρια του.

Φυσικά από αυτό το μέτρο θα επωφεληθούν και τα νομικά πρόσωπα που έχουν πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα. Μπορεί να μην λάβουν την επιδότηση των 35 - 55 ευρώ, αλλά θα εξασφαλίσουν τις μειωμένες κατά 0,15 ευρώ το λίτρο τιμές τον Απρίλιο.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών δύναται να παρατείνεται το χρονικό διάστημα εφαρμογής του μέτρου και να αναπροσαρμόζεται το ποσό της επιδότησης.

ADVERTISEMENT

Οι δικαιούχοι

Κάθε όχημα και μοτοσυκλέτα - μοτοποδήλατο μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, το οποίο διαθέτει και την πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα ή είναι μισθωτής δυνάμει συμβολαίου χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).

Σημειώνεται δε ότι κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσυκλέτα -μοτοποδήλατο.

Δηλαδή εάν κάποιος έχει και αυτοκίνητο και μηχανή, θα πάρει επιδότηση μόνο για το ένα από τα οχήματα. Ως εκ τούτου συμφέρει στην προκειμένη περίπτωση να δηλώσει το ΙΧ του.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα μοτοσυκλέτα - μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι' αυτό τέλη κυκλοφορίας.

ADVERTISEMENT

Πώς θα υποβάλετε την αίτηση

Ο δικαιούχος αφού αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxisnet, θα εισέρχεται σε ειδική εφαρμογή.

Εκεί θα επιλέγει εάν θέλει η επιδότηση να πιστωθεί σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που θα εκδώσει ή εάν θα πιστωθεί σε τραπεζικό λογαριασμό.

Όπως προαναφέρθηκε, στην περίπτωση της κάρτας το ποσό θα είναι αυξημένο κατά 5 ευρώ. Εναλλακτικά, δίνεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης του δικαιούχου και εφόσον πληρούνται τα κριτήρια, διαβιβάζονται στην τράπεζα τα στοιχεία του δικαιούχου, τα οποία είναι απαραίτητα για την έκδοση της ψηφιακής κάρτας.

Στη συνέχεια, πιστώνεται το χρηματικό ποσό στην κάρτα, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων.

Σημειώνεται πως δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψη του ποσού της επιδότησης.