A- A+
Χωρίς πρόστιμο οι εκπρόθεσμες δηλώσεις εισοδήματος με μεταβολή του φόρου έως 100 ευρώ

Δεν θα επιβαρύνονται με το πρόστιμο των 100 ευρώ οι εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογογίας εισοδήματος, από τις οποίες δεν προκύπτει διαφορά στο φόρο μεγαλύτερη των 100 ευρώ.

Πρόκειται για ρύθμιση τροπολογίας που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, η οποία απαλλάσσει τους φορολογούμενους από το συγκεκριμένο βάρος.

Ο λόγος γίνεται για το πρόστιμο των 100 ευρώ που επιβάλλεται σε κάθε εκπρόθεσμη τροποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Με τη νέα ρύθμιση, ειδικά για φυσικά πρόσωπα, εάν το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ, δεν επιβάλλεται το παραπάνω πρόστιμο.

Έκπτωση 3% στις εφάπαξ πληρωμές

Με άλλο άρθρο της ίδια τροπολογίας θεσπίζεται και για εφέτος η έκπτωση του 3% επί του φόρου που θα προκύψει από τις δηλώσεις που θα υποβληθούν για τα εισοδήματα του 2021.

Η έκπτωση αυτή χορηγείται μόνο εάν γίνει εμπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, δηλαδή αν υποβληθεί μέχρι την 29η Ιουλίου 2022.

Από εκεί και πέρα, η μόνη πρϋπόθεση για την έκπτωση του 3% είναι το ποσό του φόρου να καταβληθεί εφάπαξ αντί των 8 μηνιαίων δόσεων.