A- A+
Στον Αύγουστο του 2006 έχει επιστρέψει η αγορά των στεγαστικών δανείων!

Χρονιά μείωσης των υπολοίπων ήταν και το 2019 για τα στεγαστικά δάνεια, καθώς η παραγωγή νέων χρηματοδοτήσεων παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι Έλληνες χρωστούσαν στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 στις τράπεζες για στεγαστικά δάνεια περί τα 52 δισ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 4 δισ. ευρώ σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Αυτό σημαίνει ότι η εγχώρια αγορά στεγαστικής πίστης έχει επιστρέψει εκεί που ήταν το Αύγουστο του 2006, στο μέσον του ανοδικού κύκλου της πρώτης δεκαετίας μετά την είσοδο στο ευρώ.

Από το υψηλό των 81 δισ. ευρώ που είχαν σημειώσει τα υπόλοιπα το 2010, η απόσταση που μας χωρίζει πλέον είναι 28 δισ. ευρώ.

Η συνεχής μείωση είναι αποτέλεσμα της χαμηλής παραγωγής νέων δανείων, που το 2019 ανήλθαν σε μόλις 500 εκατ. ευρώ, ποσό πολύ χαμηλό για να αναπληρώσει τη μείωση των υπολοίπων που προκαλούν οι αποπληρωμές από τα νοικοκυριά.

Οι στόχοι για το 2020

Ωστόσο, οι τράπεζες εκτιμούν ότι η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, σε συνδυασμό με την αναθέρμανση της κτηματαγοράς και τα φορολογικά κόνητρα που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση, θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη των νέων χρηματοδοτήσεων.

Εκτιμούν ότι το 2020 θα καταγραφεί άνοδος 30% στις εκταμιεύσεις, οι οποίες εάν επαληθευθεί η πρόβλεψη αυτή, θα φθάσουν τα επίπεδα των 650 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι όλες οι τράπεζες έχουν προχωρήσει από το περασμένο φθινόπωρο στο λανσάρισμα νέων προϊόντων με χαμηλότερα επιτόκια, τα οποία μπορεί να είναι σταθερά ακόμη και για το σύνολο της διάρκειας αποπληρωμής.

Τα νέα επιτόκια

Σήμερα, τρεις από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες διαθέτουν προγράμματα με προνομιακά σταθερά επιτόκια, για διάστημα από 10 έως 30 έτη, τα οποία μπορούν να είναι χαμηλότερα ακόμη και από το 3%.

Με τον τρόπο αυτό, οι δανειολήπτες μπορούν να κλειδώσουν μία χαμηλή σταθερή δόση ακόμη και για το σύνολο της διάρκειας του δανείου.

Ειδικότερα, για δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, διάρκειας 30 ετών, με ποσοστό χρηματοδότησης 60% επί της εμπορικής αξίας του ακινήτου, η μηνιαία δόση διαμορφώνεται περίπου στα ακόλουθα επίπεδα:

  • Σταθερό για 3 έτη: 410 ευρώ
  • Σταθερό για 5 έτη: 420 ευρώ
  • Σταθερό για 10 έτη: 430 ευρώ
  • Σταθερό για 15 έτη: 440 ευρώ
  • Σταθερό για 20 έτη: 450 ευρώ
  • Σταθερό για 25 έτη: 465 ευρώ
  • Σταθερό για 30 έτη: 475 ευρώ

Συγκρίνετε σε 1΄ όλα τα στεγαστικά δάνεια της αγοράς