A- A+
Νέα στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο για πολλά χρόνια ετοιμάζει η Τράπεζα Πειραιώς

Στην τελική ευθεία για το λανσάρισμα νέων στεγαστικών δανείων με σταθερό επιτόκιο για πολλά χρόνια, ακόμη και για το σύνολο της διάρκειας εξόφλησης βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αργότερο έως και τα μέσα Φεβρουαρίου η τράπεζα θα διαθέτει νέα στεγαστικά δάνεια, με σταθερό επιτόκιο για περισσότερο από 10 έτη.

Πρόκειται για τον τελευταίο όμιλο που εισέρχεται δυναμικά στην αγορά της στεγαστικής πίστης με προγράμματα σταθερών δόσεων.

Ήδη Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα από το τέλος του 2019 προσφέρουν τέτοιου είδους προϊόντα με ιδιαίτερα ελκυστικά επιτόκια.

Με τον τρόπο αυτό οι δανειολήπτες μπορούν να κλειδώσουν τη δόση τους για 15, 20, 25 ή 30 χρόνια, χωρίς να ανησυχούν για την πορεία του κόστους χρήματος για όλη τη διάρκεια εξόφλησης.

Για παράδειγμα, για δάνειο 100.000 ευρώ με 50% χρηματοδότηση και σταθερή δόση για όλη τη διάρκεια του δανείου η μηνιαία δόση ξεκινά από:

  • 580 ευρώ για 20 έτη
  • 505 ευρώ για 25 έτη
  • 456 ευρώ για 30 έτη

Έτσι, αντί να πληρώνετε ενοίκιο, εξοφλείτε τη δόση του δανείου και το ακίνητο περνά στην ιδιοκτησία σας.

- Συγκρίνετε σε 1΄ όλα τα στεγαστικά δάνεια της αγοράς

Ιδανική η συγκυρία

Η τρέχουσα συγκυρία θεωρείται ιδανική για την απόκτηση ενός ακινήτου με τραπεζική χρηματοδότηση. Κι αυτό για δύο λόγους:

- Τα επιτόκια έχουν διαμορφωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και οι τράπεζες διαθέτουν ρευστότητα για χορηγήσεις σε αξιόχρεους πελάτες

- Οι τιμές των ακινήτων παρά την άνοδό τους κατά 11% από τα χαμηλά τους μετά το ξέσπασμα της κρίσης, παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.

Ως εκ τούτου, εάν βρείτε μία καλή ευκαιρία, διεθέτετε τουλάχιστον το 30% του κεφαλαίου για την αγορά του ακινήτου και έχετε τα εισοδήματα για να λάβετε δάνειο, ίσως ήλθε η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε την κίνησή σας.

Σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο

Το μεγάλο δίλλημμα παραμένει και σε αυτή τη συγκυρία. Σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο;

Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την επιλογή σας είναι δύο:

1) Το ύψος τους. Με δεδομένο ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα παραμείνουν σε μηδενικά επίπεδα για τουλάχιστον 5 ακόμη έτη, με βάση τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών, ακόμη κι αν επιλέξετε κυμαινόμενο επιτόκιο η δόση σας θα παραμείνει σταθερή για αυτό το διάστημα ή και για παραπάνω.

Βέβαια, περαιτέρω μειώσεις στις δόσεις δεν μπορείτε να πετύχετε, καθώς οι τράπεζες θέτουν ως ελάχιστο όριο το 0% στο επιτόκιο βάσης (euribor ή ΕΚΤ), ακόμη κι αν το τελευταίο υποχωρήσει κι άλλο.

Ως εκ τούτου, αν επιλέξετε κυμαινόμενο επιτόκιο η δόση σας δεν θα μπορεί να μειωθεί στο μέλλον, παρά μόνο να αυξηθεί αν τα επιτόκια κινηθούν ανοδικά.

Από την άλλη στα προγράμματα σταθερού επιτοκίου για όλη τη διάρκεια του δανείου δεν τίθεται ζήτημα διαφοροποίησης της δόσης.

Με αυτά τα δεδομένα, για να συμφέρει το κυμαινόμενο επιτόκιο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης (0,50%) χαμηλότερο από το σταθερό που σας προτείνει η τράπεζα.

Έτσι, θα έχετε περιθώριο αύξησής του χωρίς να χάσετε και μειώνετε το ρίσκο σας.

Εάν όμως η διαφορά είναι χαμηλότερη, τότε ενδεχομένως να μην συμφέρει να αναλάβετε τον κίνδυνο ανόδου των επιτοκίων στο μέλλον.

Σημειώνεται ότι στα πρώτα χρόνια του δανείου η επιβάρυνση από τους τόκους είναι μεγαλύτερη, άρα το επιτόκιο παίζει σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση του τελικού κόστους.

2) Ο σκοπός της αγοράς. Αν το ακίνητο προορίζεται για ιδιοκατοίκηση, τότε το πιο πιθανό είναι να πληρώσετε τις δόσεις μέχρι τέλους.

Αν όμως πρόκειται για επένδυση, είναι πιθανή η πώλησή του και η πρόωρη εξόφληση του δανείου.

Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι το στεγαστικό σας δάνειο δίνει αυτή τη δυνατότητα χωρίς ποινή.

Στα προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση.

Από την άλλη στα περισσότερα προϊόντα σταθερού επιτοκίου προβλέπεται πέναλντι.

Ως εκ τούτου και αυτή η παράμετρος είναι σημαντική για να αποφασίσετε τι σας συμφέρει.