A- A+
Στο Δεκέμβριο του 2014 επέστρεψαν οι καταθέσεις - Πού οφείλεται η άνοδος των 3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο

Στα επίπεδα που βρίσκονταν το Δεκέμβριο του 2014, λίγο πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, επέστρεψαν τον Ιούλιο οι καταθέσεις στις τράπεζες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα υπόλοιπα εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο τραπεζικό σύστημα ξεπέρασαν για πρώτη φορά μετά από 5,5 χρόνια τα επίπεδα των 150 δισ. ευρώ.

Με άνοδο 2,95 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, διαμορφώθηκαν στα τέλη του περασμένου μήνα στα 151,50 δισ. ευρώ, επίπεδα στα οποία βρέθηκαν τελευταία φορά το Δεκέμβριο του 2014.

Κι αν μέχρι πέρυσι κινητήριος δύναμη αποτελούσε ο τουρισμός, εφέτος τη διαφορά έκαναν τα δάνεια των τραπεζών που δόθηκαν στις επιχειρήσεις και τα επιδόματα προς τους εργαζομένους, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικονομίας λόγω της κρίσης του Κορωνοϊού.

Πώς αυξήθηκαν τα υπόλοιπα

Το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου προήλθε από τις καταθέσεις των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί στο ιστορικό υψηλό των 28,10 δισ. ευρώ.

Μέσα σε ένα μήνα ενισχύθηκαν κατά 2,44 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της επιτάχυνσης των ρυθμών χορήγησης νέων δανείων προς τον επιχειρηματικό τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις έφτασε τα 1,14 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις ενίσχυσαν τη ρευστότητά τους από τις αναστολές πληρωμών προς το Δημόσιο και την εφορία και τα προγράμματα στήριξης της αγοράς που τρέχουν από τον περασμένο Μάρτιο έως και σήμερα.

Με τον τρόπο αυτό καλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος των απωλειών που καταγράφουν τα τουριστικά έσοδα.

Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των δανείων κατευθύνθηκαν σε λίγες και μεγάλες επιχειρήσεις που ενίσχυσαν τα Ταμεία τους μέσω του δανεισμού τον Ιούλιο.

Τι κάνουν οι ιδιώτες

Από την άλλη, πολύ μικρότερη είναι η άνοδος που σημειώνεται στα καταθετικά υπόλοιπα των φυσικών προσώπων, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Τον Ιούλιο οι καταθέσεις τους στις τράπεζες αυξήθηκαν κατά μόλις 409 εκατ. ευρώ, ποσό χαμηλότερο των καθαρών εισροών ύψους 649 εκατ. ευρώ που σημειώθηκαν τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος ανεστάλη για τις 31η Αυγούστου 2020 και αρκετοί φορολογούμενοι δεν την πλήρωσαν τον περασμένο μήνα.

Επιπλέον, για 11ο συνεχή μήνα υποχώρησαν τα υπόλοιπα των λογαριασμών προθεσμίας, τα οποία διαμορφώθηκαν τον Ιούλιο στα 40 δισ. ευρώ με πτώση 584 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, αύξηση 993 εκατ. ευρώ σημείωσαν τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης τον Ιούλιο.

Οι μεταβολές του 2020

Πλέον, από την αρχή του έτους, τα υπόλοιπα επιχειρήσεων και νοικοκυριών εμφανίζονται αυξημένα κατά 8,37 δισ. ευρώ έναντι ανόδου 4,15 δισ. ευρώ τους πρώτους επτά μήνες του 2019.

Το ίδιο διάστημα τα οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων εμφανίζουν άνοδο 4,85 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος της να καταγράφεται τον Ιούλιο λόγω των υψηλών ρυθμών πιστωτικής επέκτασης.

Τέλος τα υπόλοιπα νοικοκυριών και ελεύθερων επαγγελματιών εμφανίζονται τους πρώτους επτά μήνες του 2020 ενισχυμένα κατά 3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, την ίδια περίοδο καταγράφονται τάσεις φυγής από τις προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες παρουσιάζουν πτώση 3,50 δισ. ευρώ.