A- A+
Συνέχισαν για 5ο μήνα ανοδικά οι καταθέσεις - Αλλά έρχεται πτώση λόγω τουρισμού

Άνοδο για 5ο συνεχή μήνα σημείωσαν τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες, τα οποία από τα τέλη Ιανουαρίου έως το τέλος Ιουνίου έχουν αυξηθεί κατά 7,40 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για εντυπωσιακή αύξηση, μεγαλύτερη σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ωστόσο, από εδώ και στο εξής οι ρυθμοί ανόδου θα περιοριστούν, ενώ θα δούμε και πτώση σε κάποιους μήνες, που παραδοσιακά είναι ανοδικοί.

Αιτία είναι η κατακόρυφη μείωση των τουριστικών εσόδων που κάθε καλοκαίρι ενισχύουν τα ταμεία επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Φέτος όμως, οι επισκέψεις στη χώρα μας καταγράφουν πολύ μεγάλη πτώση που τον Ιούνιο έφτασε το 90% σε ετήσια βάση, επηρεάζοντας και τις καταθέσεις.

Από την άλλη, τα επιδόματα λόγω κορωνοϊού και τα κρατικά προγράμματα στήριξης περιορίζουν μέχρι στιγμής τις πιέσεις στα καταθετικά υπόλοιπα. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ΄ αόριστον.

Ενδεικτική της αντιστροφής των τάσεων είναι η κίνηση των μεγεθών τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, η καταθετική βάση αυξήθηκε κατά 414 εκατ. ευρώ.

Το αντίστοιχο διάστημα του 2019 η μηνιαία αύξηση ήταν της τάξης των 1,70 δισ. ευρώ, τετραπλάσια σε σχέση με την εφετινή.

Φεύγουν από τις προθεσμιακές

Από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει ότι τα υπόλοιπα των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 456 εκατ. ευρώ και των νοικοκυριών κατά 21 εκατ. ευρώ.

Οι ιδιώτες συνεχίζουν να αποσύρουν χρήματα από τις προθεσμιακές καταθέσεις, λόγω των πολύ χαμηλών πλέον επιτοκίων.

Έτσι, τον Ιούνιο η μείωση των υπολοίπων σε λογαριασμούς προθεσμίας έφτασε τα 471 εκατ. ευρώ, ενώ από την αρχή του έτους η πτώση ξεπερνά τα 2,80 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα, αυξάνονται οι καταθέσεις σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης (ταμιευτήριο, τρεχούμενους), με το ρυθμό ανόδου του Ιουνίου να φτάνει τα 492 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου τα υπόλοιπα της συγκεκριμένης κατηγορίας εμφανίζουν αύξηση 5,49 δισ. ευρώ.