A- A+
Σε τροχιά ...κατάρρευσης οι προθεσμιακές καταθέσεις - Σε χαμηλό 2,5 ετών με εκροές 4 δισ. ευρώ

Στο χαμηλοτερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2017 έχουν διαμορφωθεί πλέον τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων στις τράπεζες.

Η πτώση των επιτοκίων στη συγκεκριμένη αγορά έχει επιδράσει καταλυτικά για τη μείωση των τοποθετήσεων καταθετών στα προϊόντα της κατηγορίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον η μέγιστη δυνατή απόδοση στα προγράμματα που απευθύνονται σε ιδιώτες δεν ξεπερνά το 0,25% στους συστημικούς ομίλους, κι αυτό για υπόλοιπα άνω των 100.000 ευρώ.

Με τα σημερινά δεδομένα η μέση απόδοση είναι πιθανό να έχει πέσει χαμηλότερα ακόμη και από το 0,15%, όταν πριν από περίπου 2 χρόνια ξεπερνούσε το 0,60%.

Έτσι, τον περασμένο Μάιο, μήνας για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς προθεσμίας υποχώρησαν στα 41,07 δισ. ευρώ, με τις καθαρές εκροές από το υψηλό των 45 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2019, να ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ.

Πού πάνε τα λεφτά

Κι ενώ τους προηγούμενους μήνες, πριν την κρίση του κορωνοϊού υπήρξε στροφή των αποταμιευτών σε άλλες μορφές επένδυσης, κυρίως αμοιβαία κεφάλαια, δεν συμβαίνει το ίδιο και σήμερα.

Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται στροφή των καταθετών σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης (Ταμιευτήριο, τρεχούμενοι), τα επιτόκια των οποίων είναι σαφώς χαμηλότερα.

Είναι χαρακτηρισιτκό ότι μέσα σε 8 μήνες η άνοδος των υπολοίπων της κατηγορίας ξεπερνά τα 9 δισ. ευρώ.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων όμως τα επιτόκια των προϊόντων αυτών βρίσκονται ελάχιστα πάνω από το 0%, ειδικά όταν πρόκειται για μικρά ποσά, δηλαδή κάτω από 10.000 ευρώ.

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι λογαριασμοί μισθοδοσίας, που μόνο για χαμηλά υπόλοιπα, δηλαδή έως και τα 1.000 ευρώ, μπορεί να προσφέρουν επιτόκια έως και 0,70%. Ωστόσο, το μερίδιό τους είναι πολύ χαμηλό.

Η επιλογή αυτή όμως συνεπάγεται απώλεια τόκων, καθώς παρ΄ ότι τα επιτόκια των λογαριασμών προθεσμίας έχουν περικοπεί, είναι σε υψηλότερα επίπεδα.

Επιτόκια και επιβράβευση σε είδος

Όπως προαναφέρθηκε σε συστημικούς ομίλους μπορεί να φτάνουν έως και το 0,25%, ενώ σε μικρές τράπεζες, όπως η Attica Bank διαμορφώνονται έως και το 0,90%.

Εξάλλου, στα προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με προγράμματα επιβράβευσης, οι άτοκες παροχές σε είδος, δηλαδή οι δωρεάν αγορές σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, αυξάνουν σημαντικά το τελικό κέρδος.

Είναι βέβαιο ότι από το ...τίποτα των απλών καταθετικών προϊόντων,  είναι προτιμότερο να βάλετε τα χρήματά σας σε ένα λογαριασμό προθεσμίας.

Ειδικά στην περίπτωση που δεν προγραμματίζετε κάποια επένδυση ή δεν θα χρειαστείτε τα χρήματα για πληρωμές υποχρεώσεων τους επόμενους μήνες.

Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να επιλέξετε ένα πρόγραμμα με δυνατότητα πρόωρης ανάληψης κεφαλαίου ανά τακτά χρονικά διαστήματα, χωρίς ποινή, ώστε να έχετε άμεση πρόσβαση στα χρήματά σας.