A- A+
Στην προ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εποχή επέστρεψαν οι καταθέσεις - Εισροές 1,57 δισ. ευρώ το Μάιο

Άνοδο για 4ο συνεχή μήνα και 12ο στους τελευταίους 17 μήνες σημείωσαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες το Μάιο.

Πλέον, τα καταθετικά υπόλοιπα διαμορφώνονται σε 148,14 δισ. ευρώ. επιστρέφοντας μετά από 5,5 σχεδόν χρόνια στα επίπεδα που βρίσκονταν στο τέλος Ιανουαρίου 2015, τη στιγμή δηλαδή της πολιτικής αλλαγής εκείνη τη χρονιά.

Έκτοτε, οι καταθέσεις υποχώρησαν μέχρι και το χαμηλό των 119 δισ. ευρώ (Φεβροιυάριος 2017) για να ανακάμψουν στη συνέχεια σημαντικά, με τις σωρευτικές καθαρές εισροές έκτοτε να προσεγγίζουν τα 30 δισ. ευρώ.

Γέμισαν τα ταμεία το Μάιο

Το Μάιο η άνοδος της καταθετικής βάσης έφτασε τα 1,57 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος της να προέρχεται από τις επιχειρήσεις (1,44 δισ. ευρώ).

Η εξέλιξη αυτή κρίνεται φυσιολογική, παρά το lockdown, καθώς τα ταμεία των επιχειρήσεων γέμισαν από τα νέα τραπεζικά δάνεια που εκταμιεύτηκαν το επίμαχο διάστημα, αλλά και από την καταβολή των κρατικών βοηθημάτων από το υπουργείο Οικονομικών.

Από την άλλη, η αύξηση των υπολοίπων για τους ιδιώτες περιορίστηκε σε μόλις 68 εκατ. ευρώ, καθώς μεγάλος μέρος των μισθών δεν καταβλήθηκε το Μάιο, ενώ δεν δόθηκε τον ίδιο μήνα αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Έτσι, πολλά νοικοκυριά έφαγαν από τα έτοιμα για να καλύψουν τις ανάγκες τους και μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός ότι τα υπόλοιπα των προθεσμιακών λογαριασμών έπεσαν κατά 118 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα.

Εισροές 5 δισ. ευρώ μέσα στο 2020

Στο πεντάμηνο Ιανουάριος - Μάιος 2020 οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν σωρευτικά κατά 5 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου προήλθε από τα νοικοκυριά, που φούσκωσαν τους λογαριασμούς τους κατά 2,61 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ενισχύθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 1,94 δισ. ευρώ.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν η φετινή θα είναι η καλύτερη χρονιά για τις καταθέσεις από το 2009, πριν την είσοδο δηλαδή της Ελλάδας στην εποχή των μνημονίων.

Το ακόλουθο γράφημα είναι ενδεικτικό των μεταβολών στις καταθέσεις από το 2008 έως και σήμερα:

(ποσά σε εκατ. ευρώ)