A- A+
Ο κορωνοϊός καθυστέρησε 1 μήνα τις μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων - Σταθερά το Μάιο

Οι παρενέργειες της κρίσης του κορωνοϊού στην επιτοκιακή πολιτική των τραπεζών ήταν εμφανής το Μάιο, καθώς οι αποδόσεις διατηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό σταθερές.

Ο λόγος είναι ότι οι τράπεζες επέλεξαν να καθυστερήσουν για μερικές εβδομάδες τις προγραμματισμένες για την εφετινή Άνοιξη περικοπές στα επιτόκιά τους.

Η καθυστέρηση αυτή έγινε, στο πλαίσιο του κοινωνικού τους προφίλ,. Δηλαδή δεν ήθελαν σε μία περίοδο που ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα να πάρουν μία απόφαση που επηρεάζει το πορτοφόλι.

Όση μικρής σημασίας κι αν είναι για τα οικονομικά τους, δεδομένου του πολύ χαμηλού ύψους των επιτοκίων σήμερα.

Βέβαια, από τον περασμένο μήνα, οι περικοπές στις αποδόσεις εφαρμόστηκαν κανονικά, περιορίζοντας την ανταμοιβή των καταθετών τόσο στα προϊόντα ανοιχτής ζήτησης, όσο και στους λογαριασμούς προθεσμίας.

Τα επιτόκια το Μάιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων το Μάιο διαμορφώθηκαν στα ακόλουθα επίπεδα:

  • Λογαριασμοί Ταμιευτηρίου: 0,05% από 0,04% τον Απρίλιο
  • Τρεχούμενοι λογαριασμοί: 0,13% σταθερό
  • Προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας έως και 1 έτος: 0,28% σταθερό
  • Προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας πάνω από 1 έως και 2 έτη: 0,24% από 0,25% τον Απρίλιο

Ως αποτέλεσμα, το μέσο ετησιοποιημένο κόστος διακράτησης καταθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες παρέμεινε σταθερό στο 0,13%.

Η πτώση από τις αλλαγές στις οποίες προχώρησαν οι τράπεζες τον περασμένο μήνα θα φανεί στα στατιστικά του Ιουνίου, που θα δημοσιευθούν αρχές Αυγούστου.

Μέχρι τότε, μείνετε συντονισμένοι στο Moneyonline για να παρακολουθείτε σε πραγματικό χρόνο την πορεία των επιτοκίων σε όλα τα καταθετικά προϊόντα.

Συγκρίνετε σε 1΄ όλα τα καταθετικά επιτόκια