A- A+
Στο 3,67% η απόδοση του νέου 3μηνου εντόκου γραμματίου - Πόσους τόκους κερδίζετε

Σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε η απόδοση του νέου τρίμηνου εντόκου γραμματίου του ελληνικού δημοσίου, το οποίο αποτελεί μία εναλλακτική μορφή αποταμίευσης για όλους.

Αναλυτικότερα, η ετησιοποιημένη απόδοση του τίτλου διάρκειας 13 εβδομάδων, το οποίο θα λήξει στις 2 Αυγούστου 2024, διαμορφώθηκε στη δημοπρασία της Μεγάλης Τρίτης στο 3,67%.

Πρόκειται για ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, σε σύγκριση με το 3,75% της αντίστοιχης προηγούμενης έκδοσης, στις αρχές Απριλίου.

ADVERTISEMENT

Πώς τα αποκτάτε

Όλα τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να αποταμιεύσουν όποιο ποσό επιθυμούν μέσω των νέων κρατικών τίτλων, που αποτελούν αυτήν τη στιγμή την πιο αποδοτική λύση, χωρίς κανένα ρίσκο για το αρχικό κεφάλαιο και με διασφαλισμένο εξαρχής επιτόκιο.

Τα συγκεκριμένα έντοκα γραμμάτια θα είναι διαθέσιμα μέσω τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών από την Τετάρτη 8 Μαίου, οπότε και ξεκινά η διαπραγμάτευσή τους στη δευτερογενή αγορά.

Το μόνο που χρειάζεται για τα τα αποκτήσετε είναι να διαθέτετε μερίδα ΣΑΤ. Ακόμη όμως κι αν δεν έχετε, η έκδοσή της γίνεται αμέσως, με την προσκόμιση της αστυνομικής σας ταυτότητας και την υπόδειξη του ΑΦΜ σας στην τράπεζα ή την χρηματιστηριακή εταιρεία που θα επιλέξετε.

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να αναμένετε μία απόδοση γύρω από το 3,40% - 3,50% σε ετησιοποιημένη βάση.

Η διαφορά σε σχέση με την απόδοση του εντόκου γραμματίου κατά τη δημοπρασία οφείλεται στις προμήθειες που θα χρεωθείτε για την εκτέλεση της συναλλαγής και στο κέρδος του πωλητή των τίτλων.

ADVERTISEMENT

Πόσο κερδίζετε

Αν υποθέσουμε ότι η ετησιοποιημένη απόδοσή σας διαμορφωθεί στο 3,50%, για κάθε 10.000 ευρώ ονομαστικής αξίας εντόκων γραμματίων που αποκτάτε, θα πρέπει να καταβάλλετε περί τα 9.920 ευρώ.

Στη λήξη του τίτλου, δηλαδή στις 2/8/2024, θα πιστωθούν στο λογαριασμό σας 10.000 ευρώ, το αρχικό κεφάλαιο και οι τόκοι.

Οι τελευταίοι ανέρχονται σε περίπου 80 ευρώ και αποδίδονται καθαροί, μιας και έχει ανασταλεί η φορολόγηση των κρατικών τίτλων με το συντελεστή 15%, που εξακολουθεί να ισχύει στις τραπεζικές καταθέσεις.

Αν τοποθετούσατε τα ίδια χρήματα σε μία προθεσμιακή κατάθεση αντίστοιχης διάρκειας, στην καλύτερη περίπτωση θα κερδίζατε τόκους μετά από φόρους ύψους 45 ευρώ περίπου.

ADVERTISEMENT

Οι εναλλακτικές

Σημειώνεται ότι στη δευτερογενή αγορά διατίθενται και άλλα έντοκα γραμμάτια, με διαφορετική διάρκεια, οι αποδόσεις των οποίων είναι επίσης ελκυστικές.

Αν λοιπόν ο ορίζοντας της αποταμίευσής σας είναι διαφορετικός, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο από αυτά.

Με δεδομένο ότι τα επιτόκια στην ευρωζώνη αναμένεται να ξεκινήσουν την καθοδική τους πορεία από τον ερχόμενο Ιούνιο, συστήνεται στην τρέχουσα συγκυρία να επιλέξετε έντοκο γραμμάτιο με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια.

Μπορεί σε ετησιοποιημένη βάση η απόδοσή τους να είναι χαμηλότερη, ωστόσο διασφαλίζετε ένα ιδιαίτερα υψηλό επιτόκιο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον ΟΔΔΗΧ, οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων που βρίσκονται σε κυκλοφορία, διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα: