A- A+
Άνοιξαν οι εγγραφές για το νέο 6μηνο έντοκο γραμμάτιο - Πόσος τόκους κερδίζετε με επιτόκιο 3,7%

Άνοιξε την Τρίτη η διαδικασία των εγγραφών για τα φυσικά πρόσωπα που θέλουν να εξασφαλίσουν ένα υψηλό επιτόκιο για τα χρήματά τους, μέσω του νέου εξάμηνου εντόκου γραμματίου.

Η δημοπρασία του θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, οπότε θα ξέρουμε και την απόδοσή του, ωστόσο τα αιτήματα για την επένδυση σε αυτό ξεκίνησαν ήδη.

Όσοι θέλουν να αποταμιεύσουν μέσω του νέου κρατικού τίτλου, θα πρέπει να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία από την Τρίτη 23 Απριλίου έως και την Πέμπτη 25 Απριλίου.

ADVERTISEMENT

Πού απευθύνεται

Όσοι κινηθούν εντός της προθεσμίας θα μπορούν να αποκτήσουν τίτλους ονομαστικής αξίας έως 15.000 ευρώ και να κερδίσουν την ίδια απόδοση με τους θεσμικούς επενδυτές.

Το νέο έντοκο γραμμάτιο απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα που θέλουν χωρίς κανένα ρίσκο να εξασφαλίσουν ένα επιτόκιο της τάξης του 3,7% για τα χρήματά τους, στο 6μηνο.

Πρόκειται για ένα χρηματοπιστωτικό μέσο ευθέως ανταγωνιστικό των προθεσμιακών καταθέσεων, λόγω του μηδενικού κινδύνου απώλειας του αρχικού κεφαλαίου και του διασφαλισμένου επιτοκίου στη λήξη.

Ο αποταμιευτής αποκτά το έντοκο γραμμάτιο σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής του αξίας και στη λήξη πιστώνεται στο λογαριασμό του το 100% αυτής.

Η διαφορά αποτελεί τους τόκους που κερδίζει, οι οποίοι δεν υπόκεινται σε φορολογία, σε αντίθεση με το εισόδημα από καταθέσεις που επιβαρύνεται με συντελεστή 15%.

ADVERTISEMENT

Πόσο κερδίζετε

Το ύψος των τόκων που θα κερδίσετε εξαρτάται από το ποσό που θα αποταμιεύσετε.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, κατά το τριήμερο των εγγραφών, μπορείτε να αιτηθείτε την αγορά εντόκων γραμματίων ονομαστικής αξίας έως 15.000 ευρώ.

Αν υποθέσουμε ότι εξαντλήσετε αυτό το όριο και η απόδοση των νέων τίτλων διαμορφωθεί στο 3,7%, τότε:

- Θα πρέπει να καταβάλλετε 14.730 ευρώ περίπου

- Στη λήξη του εντόκου, στις 25/10/2024, θα πιστωθούν στο λογαριασμό σας 15.000 ευρώ

- Θα κερδίσετε τόκους ύψους 270 ευρώ, οι οποίοι θα σας αποδοθούν καθαροί, μιας και έχει ανασταλεί η φορολόγηση των εντόκων με συντελεστή 15%

Αν τοποθετούσατε τα ίδια χρήματα σε μία προθεσμιακή κατάθεση 6 μηνών, στην καλύτερη περίπτωση θα κερδίζατε τόκους ύψους 157 ευρώ.

ADVERTISEMENT

Οι εναλλακτικές

Όσοι θέλουν να επενδύσουν περισσότερα χρήματα στο συγκεκριμένο έντοκο γραμμάτιο ή δεν προλάβουν έως και την Πέμπτη 25 Απριλίου να υποβάλουν την αίτησή τους, θα έχουν και δεύτερη ευκαιρία.

Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 26 Απριλίου οι νέοι τίτλοι θα είναι διαθέσιμοι στη δευτερογενή αγορά.

Εκεί δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο ύψος της επένδυσης. Ωστόσο, η τιμή στην οποία θα μπορέσετε να αγοράσετε το έντοκο γραμμάτιο εξαρτάται από την προσφορά που θα υπάρχει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Τις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης ενός νέους εντόκου γραμματίου πάντως, η τιμή του δεν διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τη δημοπρασία.

Δεδομένου του κέρδους που θα αποκομίσει ο πωλητής των τίτλων και των εξόδων της συναλλαγής, θα πρέπει να αναμένετε, μέσω αυτής της οδού, μία ετησιοποιημένη απόδοση γύρω από το 3,5%.

ADVERTISEMENT

 Τα υπόλοιπα ΕΓΕΔ

Εξάλλου, σε κυκλοφορία βρίσκονται και άλλα έντοκα γραμμάτια με υψηλές αποδόσεις, που είχαν εκδοθεί τους προηγούμενους μήνες και δεν έχουν ακόμη λήξει.

Μπορείτε να τοποθετήσετε χρήματα σε αυτά οποτεδήποτε, απευθυνόμενοι σε τράπεζα η χρήματιστηριακή εταιρεία.

Οι αποδόσεις τους την Δευτέρα 23/4 διαμορφώνονταν στα ακόλουθα επίπεδα: