A- A+
Mε απόδοση 3,73% έκανε ντεμπούτο το νέο 6μηνο έντοκο γραμμάτιο - Έρχονται και 3μηνοι τίτλοι

Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται η απόδοση του νέου εντόκου γραμματίου που δημοπράτησε την περασμένη Τετάρτη το ελληνικό δημόσιο, στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης στη δευτερογενή αγορά.

Πρόκειται για τίτλο διάρκειας 26 εβδομάδων, περίπου 6 μηνών, που θα λήξει στις 25/10/2024 και από την Παρασκευή 26/4 είναι διαθέσιμος σε όλους τους αποταμιευτές.

Κατά τη δημοπρασία, η ετησιοποιημένη απόδοσή του διαμορφώθηκε στο 3,69%, την οποία εξασφάλισαν όσοι υπέβαλαν μέχρι και την Πέμπτη αίτηση σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία.

Μέσω αυτής της διαδικασίας είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν έντοκα γραμμάτια ονομαστικής αξίας έως 15.000 ευρώ.

ADVERTISEMENT

Πώς επενδύετε

Πλέον, τα νέα έντοκα γραμμάτια είναι διαθέσιμα στο ευρύ αποταμιευτικό κοινό χωρίς κανένα περιορισμό στο ύψος της επένδυσης, μέσω της δευτερογενούς αγοράς.

Με βάση στοιχεία του Bloomberg, την Παρασκευή ο συγκεκριμένος τίτλος διαπραγματευόταν με απόδοση στο 3,73%.

Όσοι λοιπόν θέλουν να τον αποκτήσουν για να κλειδώσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα για τα χρήματά τους, σημαντικά πιο υψηλό από αυτό που προσφέρουν οι προθεσμιακές καταθέσεις, μπορούν να απευθυνθούν από τώρα και στο εξής σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία.

Εκτιμάται ότι αποκτώντας το νέο έντοκο γραμμάτιο τις επόμενες ημέρες θα εξασφαλίσουν ένα ετησιοποιημένο όφελος γύρω από το 3,5%.

ADVERTISEMENT

Πόσο κερδίζετε

Εφόσον αυτή είναι η απόδοση που θα κλειδώσετε, θα πρέπει να αναμένετε τόκους ύψους 170 ευρώ περίπου ανά 10.000 ευρώ ονομαστικής αξίας τίτλων που αγοράζετε.

Συγκεκριμένα, καταβάλλετε σήμερα 9.830 ευρώ και στη λήξη, στις 25 Οκτωβρίου, θα πιστωθούν στο λογαριασμό σας 10.000 ευρώ.

Μάλιστα, στους τόκους δεν επιβάλλεται φορολογία με συντελεστή 15%, όπως ισχύει στις τραπεζικές καταθέσεις. Τους λαμβάνετε καθαρούς.

Όσο περισσότερα έντοκα γραμμάτια αγοράσετε, τόσο μεγαλύτερο το όφελος σε τόκους.

Για παράδειγμα, με τίτλους ονομαστικής αξίας 100.000 ευρώ θα κερδίσετε στο εξάμηνο τόκους ύψους 1.700 ευρώ περίπου.

ADVERTISEMENT

Οι νέες ευκαιρίες

Σημειώνεται ότι μέχρι και το τέλος Ιουνίου το ελληνικό δημόσιο έχει προγραμματίσει την έκδοση και άλλων εντόκων γραμματίων.

Πρόκειται για τα εξής:

30/4: Έντοκα γραμμάτια 13 εβδομάδων

29/5: Έντοκα γραμμάτια 26 εβδομάδων

5/6: Έντοκα γραμμάτια 52 εβδομάδων

26/6: Έντοκα γραμμάτια 26 εβδομάδων

Στους τίτλους διάρκειας 26 και 52 εβδομάδων, όλα τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να αποκτήσουν έντοκα γραμμάτια ονομαστικής αξίας έως 15.000 ευρώ, στην ίδια τιμή που θα πληρώσουν και οι θεσμικοί επενδυτές.

Αρκεί να υποβάλουν την αίτησή τους εγκαίρως, κατά το τριήμερο των εγγραφών. Με τον τρόπο αυτό η απόδοσή τους μεγιστοποιείται.

Όσον αφορά στους 3μηνους τίτλους, η απόκτησή τους είναι δυνατή μόνο μέσω της δευτεργογενούς αγοράς.

Άρα στην επικείμενη έκδοση της 30ής Απριλίου, θα πρέπει να αναμένετε μέχρι και τις 8 Μαίου, για να επενδύσετε σε αυτά.

Οι αποδόσεις των νέων τίτλων που θα εκδοθούν έως και τις αρχές Ιουνίου εκτιμάται ότι θα κινηθούν πέριξ του 3,5%.