A- A+
Επιτόκιο 3,69% για έως €15.000 μέσω του νέου 6μηνου εντόκου γραμματίου - Πόσους τόκους κερδίζετε

Στο 3,69% διαμορφώθηκε η απόδοση του νέου εντόκου γραμματίου διάρκειας 26 εβδομάδων, που δημοπράτησε την Τετάρτη το Δημόσιο.

Πρόκειται για ένα ετησιοποιημένο επιτόκιο που μπορούν να εξασφαλίσουν όλα τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν έως 15.000 ευρώ.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται σε όσους έως την Πέμπτη 25 Απριλίου υποβάλλουν την αίτησή τους σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία.

ADVERTISEMENT

Πόσο κερδίζετε

Όσοι ολοκληρώσουν εγκαίρως της διαδικασία θα αποκτήσουν το νέο τίτλο εξάμηνης διάρκειας στο 98,17% της ονομαστικής του αξίας, απευθείας από το δημόσιο, χωρίς μεταπωλητές.

Πρόκειται για την τιμή που θα πληρώσουν και οι θεσμικοί επενδυτές. Με τον τρόπο αυτό η ετησιοποιημένη απόδοσή τους θα διαμορφωθεί στο 3,69%.

Απλά υπάρχει περιορισμός στο ύψος της επένδυσης, καθώς δεν μπορείτε να αποκτήσετε τίτλους ονομαστικής αξίας μεγαλύτερης των 15.000 ευρώ.

Αν υποθέσουμε ότι εξαντλείτε το παραπάνω όριο, θα πρέπει να καταβάλλετε 14.725,5 ευρώ.

ADVERTISEMENT

Οι τόκοι που κερδίζετε

Στη λήξη του εντόκου γραμματίου, στις 25 Οκτωβρίου 2024, θα πιστωθούν στο λογαριασμό σας 15.000 ευρώ.

Δηλαδή θα κερδίσετε τόκους 274,5 ευρώ, οι οποίοι θα σας αποδοθούν καθαροί, καθώς έχει ανασταλεί η φορολόγηση των εντόκων γραμματίων με συντελεστή 15%.

Ο φόρος αυτός όμως συνεχίζει να επιβάλλεται στους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για τη μέγιστη δυνατή απόδοση που μπορείτε να πετύχετε με ένα προϊόν αυτής της διάρκειας, χωρίς κανένα ρίσκο, τόσο για το αρχικό κεφάλαιο, όσο και για το επιτόκιο που θα κερδίσετε.

ADVERTISEMENT

Για μεγαλύτερα ποσά

Όσοι θέλουν να επενδύσουν περισσότερα χρήματα ή δεν προλάβουν έως και την Πέμπτη 25/4 να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, θα έχουν και δεύτερη ευκαιρία.

Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 26/4 οι νέοι τίτλοι θα διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, από όπου ο καθένας μπορεί να επενδύσει, χωρίς κανένα όριο στο ύψος της επένδυσης.

Απλά στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να αναμένετε μία απόδοση χαμηλότερη κατά 10 - 20 μονάδες βάσης, σε σχέση με τη δημοπρασία.

Δηλαδή γύρω στο 3,5%. Η διαφορά οφείλεται στα έξοδα για την εκτέλεση της συναλλαγής και στο κέρδος που θα αποκομίσει ο πωλητής των τίτλων.

ADVERTISEMENT

Οι εναλλακτικές

Εξάλλου, σε κυκλοφορία βρίσκονται αυτήν τη στιγμή και άλλοι τίτλοι που εκδόθηκαν τους προηγούμενους μήνες και δεν έχουν ακόμη λήξει.

Πρόκειται για τους εξής:

Ετησιοποιημένες αποδόσεις 24/4/2024