A- A+
Στεγαστικά: Σταθερό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια του δανείου επιλέγει 1 στους 3

Στα πιο δημοφιλή προϊόντα στη στεγαστική πίστη εξελίσσονται τα προγράμματα σταθερού επιτοκίου, τα οποία κερδίζουν όσο περνά ο καιρός όλο και μεγαλύτερα μερίδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες σχεδόν τα μισά στεγαστικά δάνεια χορηγούνται με σταθερό επιτόκιo για 5 έως 30 χρόνια.

Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι περίπου 3 στους 10 δανειολήπτες επιλέγουν σταθερή δόση για όλη τη διάρκεια εξόφλησης.

Είναι δηλαδή διατεθειμένοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω σε τόκους για να «κλειδώσουν» τη δόση τους για όλα τα χρόνια αποπληρωμής.

Συγκρίνετε σε 1΄ όλα τα στεγαστικά δάνεια

Πιο ελκυστικά τα επιτόκια

Η αλήθεια είναι πως από το φθινόπωρο του 2018 που οι τράπεζες λάνσαραν ακόμη πιο ελκυστικά προγράμματα, η αγορά των στεγαστικών δανείων κινείται με ταχείς ρυθμούς.

Ακόμη και το 2020 των lockdowns οι νέες εκταμιεύσεις ήταν σύμφωνα με πληροφορίες μεγαλύτερες από αυτές του 2019.

Σήμερα, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα διαθέτουν προγράμματα με χαμηλά επιτόκια σταθερά για διάστημα από 5 έως 30 χρόνια, τα οποία ξεκινούν από το 2,90%.

Με αυτά τα δεδομένα η μηνιαία δόση μπορεί να πέσει ακόμη και κάτω από τα 400 ευρώ ανά 100.000 ευρώ δανείου, καθώς τόσο τα σταθερά όσο και τα κυμαινόμενα επιτόκια διαμορφώνονται πέριξ του 3%.

Για παράδειγμα για δάνειο 100.000 ευρώ με συμμετοχή του δανειολήπτη στην αγορά του ακινήτου με 40.000 ευρώ, τα σταθερά επιτόκια για 20 χρόνια, διαμορφώνονται ως εξής:

ADVERTISEMENT

Πόσο δάνειο μπορείτε να πάρετε

Σε γενικές γραμμές οι τράπεζες χορηγούν δάνεια με βάση το ύψος της μηνιαίας δόσης που αντέχει το εισόδημά σας, όπως αυτό δηλώνετε στη φορολογική σας δήλωση.

Η μηνιαία δόση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 40% του καθαρού εισοδήματος που μένει μετά από φόρους και δόσεις για άλλο τραπεζικό δανεισμοί.

Δηλαδή αν το καθαρό μηνιαίο εισόδημά σας είναι 1.000 ευρώ, η τράπεζα θεωρεί ότι μπορείτε να διαθέσετε για την εξόφληση του δανείου 400 ευρώ κάθε μήνα.

Αν πληρώνετε δόσεις για άλλα δάνεια αυτές αφαιρούνται και γίνεται επανυπολογισμός.

Στο παραπάνω παράδειγμα αν ο δανειολήπτης πληρώνει 100 ευρώ το μήνα για καταναλωτικό δάνειο, τότε η δόση του στεγαστικού του δανείου δεν μπορεί να ξεπερνά τα 300 ευρώ.