A- A+
Στεγαστικά δάνεια: Κάτω από τα 400 ευρώ η δόση ανά 100.000 ευρώ - Τα επιτόκια

Τα πρώτα χρόνια μετά την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη, όταν καταγράφηκε μεγάλη αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού, θυμίζουν τα επιτόκια που προσφέρουν σήμερα οι τράπεζες στη στεγαστική πίστη.

Με τα νέα δεδομένα η μηνιαία δόση μπορεί να πέσει ακόμη και κάτω από τα 400 ευρώ ανά 100.000 ευρώ δανείου, καθώς τόσο τα σταθερά όσο και τα κυμαινόμενα επιτόκια διαμορφώνονται πέριξ του 3%.

Επιπλέον, ο δανειολήπτης μπορεί να κλειδώσει τη δόση του επιλέγοντας ένα σταθερό επιτόκιο για 5 έως 30 χρόνια, που μπορεί να διαμορφώνεται ακόμη και κάτω από το 3%.



Ιδανική περίοδος

Οι τράπεζες θεωρούν ότι η περίοδος αυτή είναι ιδανική για αγορά ακινήτου με τραπεζική χρηματοδότηση, καθώς από τη μία πλευρά τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά και από την άλλη οι τιμές των ακινήτων, παρά την άνοδό τους, δεν έχουν φτάσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας τα προ της κρίσης επίπεδα.

Άρα χαμηλά επιτόκια, ελκυστικές τιμές πώλησης και άνοδος των μισθωμάτων κατοικιών, αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό για όσους θέλουν να επενδύσουν αυτήν την εποχή στην κτηματαγορά.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι εφόσον επιλεγεί διάρκεια 35 ετών και άνω, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη, η μηνιαία δόση ανά 100.000 ευρώ κινείται γύρω από την περιοχή των 400 ευρώ.

ADVERTISEMENT

Δόση αντί ενοικίου

Αρκεί τα εισοδήματα του οφειλέτη να επαρκούν για την εξασφάλιση της έγκρισης του δανείου από την τράπεζα και να μπορεί ο δανειολήπτης να εισφέρει το 20% του τιμήματος αγοράς.

Για παράδειγμα αν κάποιος διαθέτει 50.000 ευρώ μπορεί να αποκτήσει σπίτι αξίας 250.000 ευρώ, με τραπεζική χρηματοδότηση που θα καλύπτει το υπόλοιπο.

Το δάνειο στην προκειμένη περίπτωση ανέρχεται στις 200.000 ευρώ και η μηνιαία δόση γύρω στα 800 ευρώ αν επιλεγεί περίοδος εξόφλησης 30 ετών και άνω και γύρω στα 1.100 ευρώ αν η διάρκεια πέσει στα 20 έτη.

Πρόκειται για ποσά που θα μπορούσε μία οικογένεια να πληρώνει για το ενοίκιο του σπιτιού της.

ADVERTISEMENT

Πόσο δάνειο μπορείτε να πάρετε

Ποιοι όμως μπορούν να πάρουν στεγαστικό δάνειο και ποιο μπορεί να είναι το ύψος του;

Απαραίτητη προϋπόθεση για να σας χορηγηθεί ένα δάνειο, όπως προαναφέρθηκε, είναι να διαθέτετε το 20% της αξίας αγοράς ή του κόστους ανέγερσης ενός ακινήτου.

Για κάθε δηλαδή 80.000 ευρώ δανείου θα πρέπει να συνεισφέρετε 20.000 ευρώ, που αποτελούν τη δική σας συμμετοχή στο εκάστοτε εγχείρημα.

Από εκεί και πέρα το ύψος του δανείου εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το εισόδημά σας.

ADVERTISEMENT

Ο βασικός κανόνας

Σε γενικές γραμμές οι τράπεζες χορηγούν δάνειο με βάση το ύψος της μηνιαίας δόσης που μπορείτε να πληρώνετε.

Για τον υπολογισμό αυτό, χρησιμοποιείται το 40% του καθαρού, μετά από όλους τους φόρους, εισοδήματός σας, αφαιρουμένων άλλων δόσεων που πληρώνετε για δάνεια.

Δηλαδή αν το καθαρό μηνιαίο εισόδημά σας είναι 1.000 ευρώ, η τράπεζα θεωρεί ότι μπορείτε να διαθέσετε για την εξόφληση του δανείου 400 ευρώ κάθε μήνα.

Αν πληρώνετε δόσεις για άλλα δάνεια αυτές αφαιρούνται και γίνεται επανυπολογισμός.

Στο παραπάνω παράδειγμα αν ο δανειολήπτης πληρώνει 100 ευρώ το μήνα για καταναλωτικό δάνειο, τότε η δόση του στεγαστικού του δανείου δεν μπορεί να ξεπερνά τα 300 ευρώ.

ADVERTISEMENT

Ο παράγοντας ηλικία

Το δεύτερο σημαντικό κριτήριο για τη χορήγηση δανείου είναι η ηλικία του ενδιαφερόμενου.

Οι τράπεζες θέλουν το μεγαλύτερο μέρος του δανείου, με βάση τη δόση που αντέχει το εισόδημα του δανειολήπτη, να έχει εξοφληθεί μέχρι να φτάσει τα 70 έτη.

Άρα όσο πιο μικρή είναι η ηλικία, τόσο μεγαλύτερο είναι το ύψος του δανείου, λόγω της δυνατότητας για μεγαλύτερη διάρκεια εξόφλησης.

Στον ακόλουθο πίνακα βλέπετε πόσο δάνειο δικαιούστε με βάση το καθαρό σας εισόδημα και την ηλικία σας:

* Θεωρείται ότι δεν έχετε άλλες δανειακές υποχρεώσεις και ότι το επιτόκιο ανέρχεται σε 3%