A- A+
Ποιες περιοχές γέμισαν οικοδομές μέσα στην πανδημία - Προβλέψεις για έκρηξη τιμών

Ένας από τους κλάδους που δεν κατέβασε ρολά μέσα στην πανδημία ήταν ο κατασκευαστικός, με τις οικοδομές να ξεφυτρώνουν ή μία μετά την άλλη σε πολλές περιοχές της χώρας.

Όπως επισημαίνουν πηγές από τον ευρύτερο χώρο της κτηματαγοράς, η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας αποδίδεται στις προσδοκίες που υπάρχουν για έκρηξη των τιμών των ακινήτων και ειδικά των κατοικιών μετά το πέρας της κρίσης του κορωνοϊού.

Οι ίδιοι κύκλοι εξηγούν ότι μετά από πολλά χρόνια οικονομικής κρίσης, όπου η οικοδομή είχε φτάσει στο ναδίρ, η ελληνική κτηματαγορά έχει ...ξεμείνει από νεόδμητα κτίρια.

Ειδικά στον τομέα των κατοικών, σε προνομιακές περιοχές της χώρας, όπως οι τουριστικές ή τα νότια προάστια της Αθήνας, η ζήτηση υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά για καινούρια ακίνητα.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι στο 10μηνο του 2020, το 45% των νέων οικοδομικών αδειών εκδόθηκαν στις Περιφέρειες Αττικής (3.122), Κεντρικής Μακεδονίας (2.252) και Νοτίου Αιγαίου (1.517).



Προσφορά και ζήτηση

Οι κατασκευαστές και οι επενδυτές έχουν αντιληφθεί την ανισορροπία στην αγορά και επιχειρούν να κλείσουν το κενό μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Υπάρχουν σήμερα ενδιαφερόμενοι που διαθέτουν υψηλά ποσά για αγορά κατοικίας και δεν βρίσκουν, είτε γιατί δεν υπάρχουν ακίνητα των προδιαγραφών που ψάχνουν στην περιοχή που τους ενδιαφέρει, είτε επειδή κανείς δεν πουλάει!

Άλλωστε, η άνοδος των τιμών, έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με το 2019, συνεχίστηκε και την περυσινή χρονιά κόντρα στην ύφεση.

ADVERTISEMENT

Γιατί βλέπουν άνοδο τιμών

Όσοι δραστηριοποιούνται στην κτηματαγροά ναμένουν σημαντική άνοδο των τιμών όταν επιστρέψει η κανονικότητα, εκτιμώντας ότι η ζήτηση θα αυξηθεί λόγω:

- Κάλυψης σωρευμένων στεγαστικών αναγκών που δεν ικανοποιήθηκαν μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης

- Απότομης ανόδου των εισοδημάτων και των προσδοκιών μετά το πέρας της πανδημίας

- Αύξηση του ενδιαφέροντος από Έλληνες για απόκτηση νέας κατοικίας με χρήση και τραπεζικής χρηματοδότησης, η οποία μπορεί να υποστηρίξει σε αυτή τη φάση την αγορά με χαμηλότοκα δάνεια

- Προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό, καθώς εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το ενδιαφέρον από αλλοδαπούς που θα επιλέξουν την Ελλάδα είτε για μόνιμη κατοικία ή για εξοχικό.

- Παροχή κινήτρων από την Πολιτεία για ενεργειακή αναβάθμιση και ανακατασκευή κατοικιών

Οι οικοδομικές άδειες το 2020

Ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στην αγορά είναι τα στοιχεία για τις οικοδομικές άδειες την περυσινή χρονιά.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα αυξήθηκε, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κατά:

  • 12,7%, με βάση τον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών
  • 11,4%, με βάση την επιφάνεια (σε χιλ. τετραγωνικά μέτρα)
  • 7,6%, με βάση τον όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας (σε χιλ. κυβικά μέτρα)

Αναλυτικότερα, τους πρώτους δέκα μήνες του 2020, εκδόθηκαν 15.331 άδειες οικοδομής, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε 3.221,6 χιλ. τετραγωνικά μέτρα και σε 13.813,3 χιλ. κυβικά μέτρα.

ADVERTISEMENT

Από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, οι 8 σημείωσαν θετική ετήσια μεταβολή, σε όρους όγκου ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα, αύξηση καταγράφηκε στις ακόλουθες Περιφέρειες:

  • Στερεάς Ελλάδας (+85,8%)
  • Ηπείρου (+25,1%)
  • Δυτικής Ελλάδας (+20,1%)
  • Ιόνιων Νήσων (+18,5%)
  • Πελοποννήσου (+14,4%)
  • Θεσσαλίας (+12,3%)
  • Κεντρικής Μακεδονίας (+8,1%)
  • Αττικής (+5,3%)

Αντίθετα, ετήσια μείωση κατέγραψαν οι Περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου (-20,7%), της Δυτικής Μακεδονίας (-17,2%), της Κρήτης (-14,1%), της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (-7%) και του Βορείου Αιγαίου (-0,5%)