A- A+
Ακίνητα: Άνοδος των τιμών κόντρα στην πανδημία - Περιζήτητα τα νεόδμητα

Σημαντικές αντοχές επιδεικνύει η εγχώρια αγορά ακινήτων, με τις τιμές να συνεχίζουν ανοδικά και μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, κόντρα στην αβεβαιότητα και την ύφεση.

Επιπλέον, σύμφωνα με μεσιτικά γραφεία, σε αρκετές περιοχές στην Αττική, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για νεόδμητα ακίνητα, η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί από την υπάρχουσα προσφορά.

Μόνο τυχαίο δεν είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ότι εν μέσω κορωνοϊού είναι εμφανής η άνοδος της οικοδομής σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, με την ανοικοδόμηση να συνεχίζεται στα όποια ελεύθερα οικόπεδα έχουν μείνει.

Μπορεί να υπάρχει επιβράδυνση των ρυθμών ανόδου, ωστόσο η αύξηση των τιμών συνεχίζεται στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2020. Δεν αποκλείεται λοιπόν μετά το πέρας της πανδημίας να υπάρξει μεγάλη ανάκαμψη της αγοράς.

Μάλιστα, οι τράπεζες αυτή τη στιγμή έχουν επαρκή ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν μέσω της στεγαστικής πίστης αξιόχρεους δανειολήπτες που θέλουν να «σηκώσουν» οικοδομές σε περιοχές με προοπτικές.

Τα στοιχεία της ΤτΕ

Τις τάσεις αυτές επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με αυτά, εκτιμάται ότι το γ΄ τρίμηνο του 2020 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 3,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2020 η αύξηση σε σχέση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2019 διαμορφώθηκε σε 6,5% και 4,1% αντίστοιχα, ενώ για το σύνολο του 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,2%.

ADVERTISEMENT


Παλαιότητα και γεωγραφική περιοχή

Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το γ΄ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 ήταν 4,2% για τα «νέα» διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 2,6% για τα «παλαιά», δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2019 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα «νέα» και τα «παλαιά» διαμερίσματα ήταν 7,7% και 6,9% αντίστοιχα.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το γ΄ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 αυξήθηκαν κατά

  • 5,6% στην Αθήνα
  • 4,3% στη Θεσσαλονίκη
  • 1,5% στις λοιπές περιοχές της χώρας

Από την άλλη, οριακή μείωση κατά 0,3% καταγράφηκε στις άλλες μεγάλες πόλεις.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2019 η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2018 ήταν 10,5%, 6,9%, 4,5% και 3,7% αντίστοιχα.

Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το γ΄ τρίμηνο του 2020 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν αυξημένες κατά 3,4% σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2019, ενώ, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2019 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε σε 7,4%.

Αναλυτικότερα, οι δείκτες που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, παρουσιάζουν τις ακόλουθες μεταβολές: