A- A+
Μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς φόρο - Τα νέα διευρυμένα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Ελαστικοποίηση των κριτηρίων μηδενισμού του φόρου μεταβίβασης ακινήτων που αφορούν την κύρια κατοικία του αγοραστή αποφάσισε η κυβέρνηση.

Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται σε τροπολογία στο νομοσχέδιο για το νέο πτωχευτικό κώδικα και βρίσκεται ήδη στη Βουλή προς ψήφιση.

Με τις αλλαγές που θεσπίζονται αυξάνεται τα όρια ως προς το εμβαδόν της κατοικίας που μεταβιβάζεται για την πλήρη απαλλαγή του αγορταστή από το φόρο μεταβίβασης.

Αναλυτικότερα, για το μηδενισμό του φόρου μεταβίβασης πρέπει να πληρούνται σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήια:

  • Εμβαδόν α΄ κατοικίας

Δεν πρέπει να ξεπερνά:

- Τα 70 τ.μ. για άγαμο ή ζευγάρι (παραμένει το ίδιο)

- Τα 95 τ.μ. για οικογένειες με 1 παιδί (από 90 τ.μ.)

- Τα 120 τ.μ. για οικογένειες με 2 παιδιά (από 110 τ.μ.)

- Τα 150 τ.μ. για οικογένειες με 3 παιδιά (από 135 τ.μ.)

- Τα 180 τ.μ. για οικογένειες με 4 παιδιά (από 160 τ.μ.)

  • Αξία κύριας κατοικίας

- 200.000 ευρώ εάν ο αγοραστής είναι άγαμος ή 250.000 ευρώ για τον άγαμο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία.

 - 250.000 ευρώ για τον έγγαμο αγοραστή ή 275.000 ευρώ για τον έγγαμο που παρουσιάζει αναπηρία, τουλάχιστον, 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία.

Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.



Επιπρόσθετα ο αγοραστής ή η σύζυγός του ή τα ανήλικα παιδιά του δεν πρέπει να έχουν:

- Δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε άλλη οικία ή διαμέρισμα που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του ή

-Δικαίωμα πλήρους κυριότητας επί οικοπέδου οικοδομήσιμου ή επί ιδανικού μεριδίου οικοπέδου, στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές του ανάγκες και βρίσκονται σε δημοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων.

Τέλος, η απαλλαγή παρέχεται με τον όρο ότι το ακίνητο θα παραμείνει στην κυριότητα του αγοραστή για τουλάχιστον μία πενταετία.