A- A+
Airbnb: Εκτός πλατφόρμας 3.000 ακίνητα - Σε αναζήτηση «κανονικών» ενοικιαστών

Η απογοητευτική εικόνα του τουρισμού στην Πρωτεύουσα έχει οδηγήσει χιλιάδες ιδιοκτήτες στην απόσυρση των ακινήτων από τις πλατφόρμες βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, ελλείψει ...πελατών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Airbnb μόνο στην Αθήνα τα προς διάθεση ακίνητα έχουν μειωθεί κατά 3.000 ή 25% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι ιδιοκτήτες τους μετά την απογοητευτική τουριστική σεζόν στρέφονται σε άλλες μορφές μισθώσεων για να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι αγγελίες επιπλωμένων κατοικιών τους τελευταίους μήνες.

Πρόκειται κυρίως για διαμερίσματα που διατίθονταν βραχυπρόθεσμα και πλέον έχουν εισέλθει στην αγορά των μακροχρόνιων μισθώσεων.

Με δεδομένες τις εκτιμήσεις για ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού το χειμώνα, που θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τα ταξίδια, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αναζητούν για συμβόλαια διάρκειας τουλάχιστον 1 έτους, για να κλειδώσουν ένα σταθερό εισόδημα το επόμενο διάστημα.

Η πορεία των ενοικίων

Η αύξηση της προσφοράς ενοικιαζόμενων κατοικιών, σε συνδυασμό με τη μείωση των εισοδημάτων λόγω της κορωνο-κρίσης, αναμένεται να ασκήσει πίεση στα μισθώματα.

Πτωτικές τάσεις έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται σε αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Spitogatos.gr, στο β΄ τρίμηνο του 2020 πτώση τιμών σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο σημειώθηκε στις κατοικίες που διατίθενται προς ενοικίαση στις εξής περιοχές:

  • Νέα Ιωνία (-9,61%)
  • Νέα Φιλαδέλφεια (-9,41%)
  • Μετς-Καλλιμάρμαρο (-7,15%)
  • Κέντρο της Αθήνας (-6,76%)
  • Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας (-6,62%)