A- A+
Με μέσο επιτόκιο 2,75% τα νέα στεγαστικά δάνεια του Νοεμβρίου - Πόσα δόθηκαν

Κάτω από το 3% υποχώρησε το μέσο επιτόκιο στα νέα στεγαστικά δάνεια που εκταμίευσαν οι τράπεζες το Νοέμβριο και ανήλθαν σε 57 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το 65% των δανείων που δόθηκαν την υπό εξέταση περίοδο ήταν κυμαινόμενου επιτοκίου και το 35% σταθερού.

Τα προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου παραμένουν πρώτα στις προτιμήσεις των δανειοληπτών, λόγω του χαμηλότερου ύψους τους σε σχέση με τα αντίστοιχα σταθερού επιτοκίου.

Τα επιτόκια το Νοέμβριο

Ειδικότερα, το Νοέμβριο το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 2,33%.

Αντίστοιχα, στα προγράμματα με σταθερό επιτόκιο για 3 ή 5 έτη το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,95% και για 10 έτη στο 3,43%.

Το μέσο επιτόκιο στο σύνολο των στεγαστικών δανείων που δόθηκαν υποχώρησε σε ένα μήνα κατά 11 μονάδες βάσης στο 2,97%.

Μεγάλη η διαφορά

Η διαφορά μεταξύ των δύο ειδών επιτοκίων είναι μεγάλη. Ωστόσο, δεδομένης της μεγάλης διάρκειας αυτών των δανείων η επιλογή του επιτοκίου θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά.

Για παράδειγμα αν ένα δάνειο που δόθηκε το Νοέμβριο διαμορφωνόταν βάση του euribor 3 μηνών πλέον περιθωρίου 2,50%, θα παραμένει πιο συμφέρον σε σχέση με ένα σταθερό επιτόκιο της τάξης του 3,20%, για όσο το euribor παραμένει κάτω από το 0,70%.

Αν περάσει αυτά τα επίπεδα, κάτι που είναι άγνωστο αν και πότε θα συμβεί κατά τη διάρκεια της περιόδου αποπληρωμής του δανείου, οι κυμαινόμενες δόσεις θα αυξηθούν πάνω από τις σταθερές.

ADVERTISEMENT

Ποιο πρόγραμμα συμφέρει

Αναμφίβολα, τα σταθερά επιτόκιια, τα οποία σήμερα είναι ιδιαίτερα χαμηλά έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν κρύβουν εκπλήξεις για όσο διάστημα διαρκούν.

Θα μπορούσε πχ. κάποιος να κλειδώσει σταθερή δόση για διάστημα έως και 20 ή 30 χρόνια και να γνωρίζει εξ αρχής το κόστος του δανείου.

Από την άλλη όμως τα κυμαινόμενα επιτόκια είναι χαμηλότερα και οι εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών βλλέπουν πως τα διατραπεζικά επιτόκια euribor θα παραμένουν για αρκετά χρόνια ακόμη κοντά ή κάτω από το 0%.

Κανείς βέβαια δεν μπορεί να προβλέψει με απόλυτη ή ακόμη και σχετική ασφάλεια πως θα κινηθούν τα ευρωπαϊκά επιτόκια, ακόμη και 3 χρόνια από σήμερα.

Ως εκ τούτου, η απόφαση για το είδος του επιτοκίου εξαρτάται από το ρίσκο που θέλει να αναλάβει ο δανειολήπτης επιλέγοντας ένα χαμηλότερο, αλλά κυμαινόμενο επιτόκιο.