A- A+
Τι στεγαστικό δάνειο θα παίρνατε αν δίνατε στην τράπεζα το ενοίκιο του σπιτιού σας

Η μείωση των επιτοκίων στη στεγαστική πίστη και η δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την αγορά, επαναφέρει στο προσκήνιο την αγορά σπιτιού ...με δόσεις.

Μπορεί η επιλογή της ενοικίασης ενός σπιτιού να μην είναι το ίδιο δεσμευτική με ένα δάνειο, καθώς μπορείτε ανά πάσα στιγμή να διαμόψετε τη μίσθωση, τα χρήματα που δίνετε ωστόσο χάνονται οριστικά.

Με τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων πέριξ του 3% μπορείτε να διεκδικήσετε ένα αξιόλογο ποσό για την την απόκτηση κατοικίας με τραπεζική χρηματοδότηση.

Κι αυτό διότι είναι πολύ πιθανό ένα σπίτι να γίνει δικό σας, πληρώνοντας στην τράπεζα το ποσό που δίνετε για το ενοίκιό σας.

Υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα συμμετάσχετε και εσείς στην αγορά του ακινήτου, σε ποσοστό τουλάχιστον 20% επί του τιμήματος.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, εάν το μίσθωμά σας ανέρχεται σε 750 ευρώ θα πάρετε δάνειο με αυτή τη μηνιαία δόση διάρκειας 25 ετών, ύψους 158.157 ευρώ.

Εσείς από την πλευρά σας θα πρέπει να συμμετάσχετε στην αγορά του ακινήτου με το ποσό των 40.000 ευρώ περίπου.

Δηλαδή μπορείτε να αγοράσετε ένα ακίνητο αξίας 200.000 ευρώ.

Φυσικά το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί, εφόσον επιμηκύνετε τη διάρκεια του δανείου, η οποία ανάλογα με την ηλικία σας φτάνει ακόμη και τα 40 έτη.

Εξυπακούεται ότι για πάρετε τα χρήματα αυτά από την τράπεζα θα πρέπει τα εισοδήματά σας να δικαιολογούν τη δόση που θα πληρώνετε κάθε μήνα.

ADVERTISEMENT

Τι δάνειο σας εξασφαλίζει το ενοίκιό σας

Στον ακόλουθο πίνακα βλέπετε τι ποσό δανείου μπορείτε να πάρετε αν μετατρέπατε το ενοίκιό σας σε μηνιαία δόση.

Το ποσό ενός 25ετούς δανείου, η απαιτούμενη ίδια συμμετοχή σας στην αγορά και η συνολική αξία του ακινήτου, με βάση το ύψος του ενοικίου που πληρώνετε, έχουν ως εξής: