A- A+
Εξαντλήθηκαν τα φθηνά ακίνητα - Ελάχιστα και τα νεόδμητα για να καλύψουν τη ζήτηση

Το χαμηλό απόθεμα φθηνών ακινήτων και νεόδμητων κατοικιών σε σχέση με την ζήτηση αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της κτηματαγοράς αυτήν την περίοδο.

Μπορεί το 2020 λόγω της πανδημίας να καταγράφηκε μείωση στον αριθμό των συναλλαγών, ωστόσο το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτου, είτε ως επένδυση ή για ιδιόχρηση παραμένει υψηλό.

Αυτό δείχνει έρευνα που πραγματοποίησε η Ένωση Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας, βασιζόμενη σε σε 237 συναλλαγές σε 12 Περιφέρειες.

Τι πουλήθηκε το 2020

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, 9 στα 10 ακίνητα που άλλαξαν χέρια την περασμένη χρονιά ήταν μεταχειρισμένα, ενώ μόλις το 10% αφορούσε νεόδμητες κατασκευές.

Επιπλέον, από τα μεταχειρισμένα ακίνητα, λιγότερα από τα μισά, το 43,10% για την ακρίβεια, χρειάστηκαν εκτεταμένες επισκευές.

Τα στοιχείο αυτό δείχνει ότι:

- Τείνουν προς εξαφάνιση τα πολύ φθηνά και παλαιά ακίνητα, καθώς φαίνεται πως το μεγαλύτερο μέρος του αποθέματος έχει ήδη πουληθεί λόγω της έκρηξης των βραχυχρόνιων μισθώσεων

- Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων προχώρησαν σε μεγάλο βαθμό τα προηγούμενα χρόνια σε ανακαινίσεις για την αξιοποίησή τους. Ως εκ τούτου, ένα μεγάλο μέρος όσων βγαίνουν στην αγορά είναι ήδη ανακαινισμένα

- Η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα των προσφορά νεόδμητων ακινήτων

Το χαμηλό ποσοστό των νέων ακινήτων στις συνολικές πωλήσεις δεν είναι αποτέλεσμα μειωμένης ζήτησης για αυτά, αλλά πολύ μικρής προσφοράς.



ADVERTISEMENT

Οι τιμές πώλησης

Στις πρώτες θέσεις πάντως ως προς τον αριθμό των συναλλαγών παραμένουν ακίνητα που άλλαξαν χέρια σε τιμές μεταξύ 30.000 και 90.000 ευρώ, που αποτελούν το 38% των μεταβιβάσεων, με βάση τα στοιχεία του 2020.

Ακολούθησαν ακίνητα με τίμημα μεταξύ 91.000 και 181.000 ευρώ σε ποσοστό 25%.

Δηλαδή περισσότερες από 6 στις 10 μεταβάσεις αφορούν ακίνητα αξίας έως 181 χιλ. ευρώ.

Σε τιμές μεταξύ 181.000 και 350.000 ευρώ μεταβιβάστηκε το 16,5% των ακινήτων που άλλαξαν χέρια και αγοράστηκαν κυρίως από ξένους.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός που λιγότερο από 1 στα 3 ακίνητα αποκτήθηκε για χρήση ως κατοικίας από το νέο ιδιοκτήτη.

Το 34,6% των αγορών έγιναν για επένδυση με σκοπό την εκμετάλλευση, 18,1% για εξοχική- δεύτερη κατοικία, το 12,7% για χορήγηση της Golden Visa, ενώ περίπου ένα 5% έγινε για εξασφάλιση φοιτητικές στέγης.