A- A+
Νέα πλατφόρμα για online μεταβιβάσεις ακινήτων σε 1 ημέρα - Η διαδικασία

Θέμα ημερών είναι η λειτουργία μίας νέας πλατφόρμας από το υπουργείο Οικονομικών, μέσω της οποίας θα γίνονται ψηφιακά όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων.

Μιλώντας σε συνέδριο ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, τόνισε ότι στόχος μέσω της νέας πλατφόρμας είναι η διαδικασία της υποβολής της δήλωσης μεταβίβασης, η πληρωμή του φόρου και η οριστικοποίηση της διαδικασίας να ολοκληρώνεται σε μία ημέρα

Όπως είπε, σε λίγες ημέρες το υπουργείο θα είναι έτοιμo να θέσει στη διάθεση των πολιτών την πλατφόρμα που θα ψηφιοποιήσει όλες τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Η νέα διαδικασία

Με τη νέα εφαρμογή όλα τα δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και έγγραφα που απαιτούνται για μια μεταβίβαση θα συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά και θα καταχωρούνται στο φάκελο του ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστεί.

Η συλλογή θα γίνεται από τον συμβολαιογράφο τον οποίο θα εξουσιοδοτούν οι συμβαλλόμενοι και αυτός με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης θα μπαίνει στη νέα πλατφόρμα και θα υποβάλει αίτημα σε κάθε φορέα για την ηλεκτρονική χορήγηση των απαραίτητων πιστοποιητικών και εγγράφων.

Με αυτό τον τρόπο οι φορολογούμενοι θα απαλλαγούν από τις επισκέψεις και τις ουρές σε Εφορία, Δήμους, Πολεοδομία για την χορήγηση των απαραίτητων δικαιολογητικών και εγγράφων.

Με το νέο σύστημα κάθε δήλωση θα συντάσσεται και θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, στο TAXISnet.

Στη συνέχεια θα γίνεται online η διασταύρωση, ο έλεγχος και η επαλήθευση των  δηλούμενων στοιχείων, θα βεβαιώνεται ο φόρος και θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής (Τ.Ο.) για την καταβολή του από το φορολογούμενο.

ADVERTISEMENT

Αλλαγές και στις δηλώσεις μισθώσεων

Επιπλέον, ο κ. Πιτσιλής προανήγγειλε αλλαγές στην εφαρμογή του Taxis μέσω της οποίας δηλώνονται οι μισθώσεις ακινήτων.

Όπως είπε στόχος είναι η δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακινήτων να γίνει πιο λειτουργική.

Παρεμβάσεις θα έχουμε όμως και στις δηλώσεις COVID-19 που αφορούν τις μισθώσεις, ώστε να καταβάλλονται ταχύτερα στους ιδιοκτήτες οι αποζημιώσεις από το κράτος.