A- A+
Στεγαστικά δάνεια: Νέες προσφορές με χαμηλότερα σταθερά επιτόκια για πάντα

Προ των πυλών μίας γενικευμένης μείωσης των επιτοκίων βρίσκεται η στεγαστική πίστη, ενόψει της έναρξης της διαδικασίας αποκλιμάκωσης των παρεμβατικών δεικτών της ΕΚΤ.

Πλέον, οι αγορές ποντάρουν στο ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται από τον ερχόμενο Ιούνιο, εξέλιξη που θα ωθήσει σε χαμηλότερα επίπεδα το κόστος δανεισμού σε όλη την ευρωζώνη και φυσικά στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν το λανσάρισμα νέων προσφορών με προνομιακά επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια, για τα οποία η ζήτηση υποχώρησε σημαντικά από τα τέλη του 2022.

Οι δύο βασικοί λόγοι ήταν η άνοδος των επιτοκίων και η επιδείνωση της ψυχολογίας των νοικοκυριών, πολλά από τα οποία ανέβαλαν την απόκτηση νέου ακινήτου.

Η πρώτη κίνηση

Πλέον όμως έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανάκαμψη της συγκεκριμένης κατηγορίας χορηγήσεων, με τις τράπεζες να αναλαμβάνουν νέες πρωτοβουλίες.

Την αρχή κάνει από τη Δευτέρα 11 Μαρτίου η Eurobank, η οποία μειώνει όλα τα σταθερά επιτόκια διάρκειας 10 ετών και άνω έως και κατά 30 μονάδες βάσης (-0,30%).

Με τον τρόπο αυτό δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους για απόκτηση στέγης με τραπεζική χρηματοδότηση, να κλειδώσουν τις μηνιαίες τους δόσεις ακόμη και για το σύνολο της διάρκειας εξόφλησης του δανείου τους.

Η πρόσφατη εμπειρία με την πληθωριστική κρίση που ξέσπασε μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, κατέδειξε πόσο ευμετάβλητες είναι οι συνθήκες στις αγορές και πως μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή των ανθρώπων.

ADVERTISEMENT

Τα νέα επιτόκια

Κάποιος λοιπόν που θέλει να έχει το κεφάλι του ήσυχο ό,τι κι αν γίνει, η επιλογή ενός προγράμματος με σταθερές δόσεις αποτελεί μονόδρομο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank αποφάσισε να μειώσει τα σταθερά της επιτόκια για διάστημα 10 έως 30 ετών, καλύπτοντας ακόμη και το σύνολο της διάρκειας αποπληρωμής.

Τα νέα επιτόκια διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα:

- Σταθερό για 10 έτη: 4,10% (από 4,30%)

- Σταθερό για 15 έτη: 4,3% (από 4,6%)

- Σταθερό για 20 έτη: 4,3% (από 4,6%)

- Σταθερό για 25 έτη:4,3% (από 4,6%)

- Σταθερό για 30 έτη:4,3% (από 4,6%)

Από την άλλη, για όσους θέλουν να ρισκάρουν και να καταβάλλουν ακόμη πιο χαμηλές δόσεις, η Eurobank διαθέτει και προγράμματα με σταθερά επιτόκια μικρότερης διάρκειας:

- Για 3 έτη: 3%

- Για 5 έτη: 3,6%

- Για 7 έτη: 3,8%

ADVERTISEMENT

Το ποσοστό χρηματοδότησης

Εξάλλου, οι τράπεζες εξετάζουν αυτήν την περίοδο το ενδεχόμενο αύξησης του ανώτατου ποσοστού χρηματοδότησης, το οποίο σήμερα δεν μπορεί να ξεπερνά το 80%.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν σκέψεις να αυξηθεί στο 90% για συγκεκριμένες περιπτώσεις, που αφορούν δανειολήπτες με πολύ καλό πιστοληπτικό προφίλ και υψηλά εισοδήματα.

Ακόμη δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, ωστόσο δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες το ανώτατο ποσοστό χρηματοδότησης να αυξηθεί.

Η ανάγκη αυτή προέρχεται και από την άνοδο των τιμών στα ακίνητα, προς διεκόλυνση των υποψήφιων αγοραστών.