A- A+
Ετοιμάζουν προσφορές στα στεγαστικά δάνεια οι τράπεζες - Ποιος όρος χαλαρώνει

Καλύτερες προσφορές στη στεγαστική πίστη ετοιμάζουν οι τράπεζες για το 2024 με στόχο την αύξηση των εκταμιεύσεων μετά την κάμψη της εφετινής χρονιάς.

Η συγκυρία θεωρείται καλή, εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις για έναρξη του κύκλου αποκλιμάκωσης των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ τους επόμενους μήνες.

Αυτό θα επιτρέψει στις τράπεζες να μειώσουν ακόμη περισσότερο το κόστος των στεγαστικών δανείων, καθιστώντας την απόκτηση στέγης με τραπεζική χρηματοδότηση πιο συμφέρουσα.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμούν ότι θα αυξηθούν οι ενδιαφερόμενοι που θα αγοράσουν ένα νέο σπίτι με δάνειο και ειδικά εκείνοι που μένουν στο ενοίκιο, δεδομένης της μεγάλης αύξησης των μισθωμάτων τα τελευταία χρόνια και της έλλειψης κατοικιών.

Τι εξετάζεται

Τα σχέδια που επεξεργάζονται οι τράπεζες περιλαμβάνουν τα εξής:

- Μείωση των σταθερών επιτοκίων διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών

- Κούρεμα των spreads που εφαρμόζουν στα κυμαινόμενα επιτόκια

- Αύξηση του μέγιστου ποσοστού χρηματοδότησης από το 80% σήμερα στο 90%

Πρόκειται για προσφορές που θα απευθύνονται αποκλειστικά σε αξιόχρεους πελάτες, που μπορούν να αποδείξουν ότι σε βάθος χρόνου θα είναι σε θέση να πληρώνουν τις δόσεις τους.

ADVERTISEMENT

Το ποσοστό χρηματοδότησης

Η αύξηση δε του ποσοστού χρηματοδότησης εκτιμάται ότι είναι απαραίτητη σήμερα, καθώς οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να αυξάνονται, με διψήφια ποσοστά.

Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί στο μισό το ύψος των ιδίων κεφαλαίων που θα χρειάζεται κάποιος για να πάρει δάνειο.

Διευκολύνονται έτσι όσοι δεν έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα, ενώ θα δοθεί ένα κίνητρο να λάβουν δάνειο και σε εκείνους που δεν επιθυμούν να πειράξουν παραπάνω τις αποταμιεύσεις τους.

Για παράδειγμα, για να αγοράσει σήμερα κάποιος ένα σπίτι αξίας 400.000 ευρώ θα πρέπει να έχει τουλάχιστον τα 80.000 ευρώ.

Αν το ποσοστό χρηματοδότησης μειωθεί στο 90% θα χρειάζεται, τα μισά, ήτη 40.000 ευρώ. Αρκεί φυσικά τα εισοδήματά του να δικαιολογούν τη λήψη ενός δανείου ύψους 360.000 ευρώ.

ADVERTISEMENT

Τα επιτόκια σήμερα

Ακόμη πάντως και πριν ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες έχουν λανσάρει νέες προσφορές με προνομιακά επιτόκια.

Ιδιαίτερα δημοφιλή σε αυτή τη φάση είναι τα προγράμματα σταθερών για τα πρώτα τρία χρόνια του δανείου επιτοκίων, τα οποία ξεκινούν από το 2,95%.

Επίσης, στα κυμαινόμενα επιτόκια τα spreads έχουν μειωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και κοντά στο 1%.

Μπορεί με τα σημερινά δεδομένα το τελικό κόστος των προϊόντων αυτών να είναι υψηλό, πάνω από το 5% στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο όπως προαναφέρθηκε έρχεται μείωση των επιτοκίων του ευρώ.

Έτσι, σε 2 χρόνια από σήμερα θα μπορούσε να πέσει ακόμη και στη ζώνη του 3%.

Μπορείτε να πάρετε μία γεύση για τα στεγαστικά δάνεια που διατίθενται σήμερα στην αγορά και τις ενδεικτικές δόσεις που θα πληρώνετε, μέσω του εργαλείου σύγκρισης προϊόντων του Moneyonline.