A- A+
Στεγαστικά δάνεια: Μεγάλες προσφορές στα σταθερά επιτόκια 3 ετών - Γιατί συμφέρουν

Όξυνση του ανταγωνισμού καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στα στεγαστικά δάνεια, με τις τράπεζες να μειώνουν τα επιτόκια για συγκεκριμένες διάρκειες.

Η αλήθεια είναι ότι με τους δείκτες euribor κοντά στο 4% η επιλογή ενός στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο σήμερα δεν αποτελεί συμφέρουσα επιλογή.

Κι αυτό διότι το τελικό κόστος για το δανειολήπτη στην καλύτερη περίπτωση θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 5%.

Τι συμφέρει

Από την άλλη πλευρά, διαθέσιμα είναι στην αγορά προγράμματα σταθερού επιτοκίου για διάρκεια 3 έως 30 έτη, τα οποία διασφαλίζουν αμετάβλητες δόσεις για μέρος ή το σύνολο της περιόδου αποπληρωμής.

Το πιο χαμηλό επιτόκιο εντοπίζεται στην 3ετία. Με τα προϊόντα της κατηγορίας ο δανειολήπτης εξασφαλίζει ότι η δόση του θα παραμείνει σταθερή σε αυτό το διάστημα και στη συνέχεια το επιτόκιο θα μετατραπεί σε κυμαινόμενο.

Μετά τις τελευταίες διορθωτικές κινήσεις, υπάρχουν σήμερα προσφορές με σταθερά επιτόκια 3ετίας που ξεκινούν από 2,95%.

Με τα προϊόντα αυτά ο δανειολήπτης κερδίζει διπλά:

Πρώτον, εξασφαλίζει μία όσο το δυνατόν πιο χαμηλή σταθερή δόση για 3 χρόνια, ευελπιστώντας ότι σε αυτό το διάστημα ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη να υποχωρήσει και η ΕΚΤ να μειώσει τα δικά της επιτόκια

Δεύτερον, κλειδώνει ένα χαμηλό spread για την περίοδο του κυμαινόμενου επιτοκίου, μέσω των προσφορών που έχουν ενεργοποιήσει οι τράπεζες.

Έτσι, όταν το επιτόκιο μετατραπεί σε κυμαινόμενο, οι δείκτες euribor αναμένεται να έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 50% και το τελικό κόστος θα κινείται σε λογικά επίπεδα.

ADVERTISEMENT

Οι προσφορές

Το τελευταίο διάστημα ενεργοποιήθηκαν νέες προσφορές στη στεγαστική πίστη.

Στα σταθερά επιτόκια διάρκειας 3 ετών, η Τράπεζα Πειραιώς μείωσε το κατώτερο όριο στα 2,95%, ενώ η Eurobank το διαμόρφωσε σε 3% από 3,50% προηγουμένως.

Αυτήν την στιγμή οι τράπεζες που προσφέρουν προγράμματα με σταθερό επιτόκιο για τα τρία πρώτα χρόνια του δανείου είναι οι εξής:

  • Attica Bank: Από 3,4% έως 3,7%
  • Eurobank: 3%
  • Εθνική Τράπεζα: Από 3% έως 3,3%
  • Παγκρήτια Τράπεζα: Από 2,95% έως 3,55%
  • Τράπεζα Πειραιώς: Από 2,95%


Μία ακόμη ασφαλής και ελκυστική επιλογή αποτελούν τα προγράμματα με σταθερό επιτόκιο για διάστημα 5 ετών.

Εδώ τα επιτόκια διαμορφώνονται ως εξής: