A- A+
Στεγαστικά δάνεια: Εκπτώσεις από τις τράπεζες σε όσους αγοράζουν ή χτίζουν πράσινα σπίτια

Καλύτερη τιμολόγηση προσφέρουν οι τράπεζες σε όσους παίρνουν στεγαστικό δάνειο για τη χρηματοδότηση της αγοράς ή ανέγερσης πράσινων κατοικιών.

Συγκεκριμένα, όσο υψηλότερη είναι η ενεργειακή κλάση του χρηματοδοτούμενου ακινήτου, τόσο χαμηλότερα είναι επιτόκια και έξοδα για το δανειολήπτη.

Αυτή την στιγμή αρεκτές τράπεζες προσφέρουν καλύτερα κυμαινόμενα επιτόκια σε όλα τα διαθέσιμα προγράμματά τους, αλλά και εκπτώσεις στις δαπάνες που καλείται να καταβάλλει ο πελάτης τους.

Η κίνηση της Εθνικής Τράπεζας

Την προηγούμενη εβδομάδα η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στο λανσάρισμα ενός νέου προγράμματος σταθερού επιτοκίου.

Ο λόγος γίνεται για το προϊόν «ΕΣΤΙΑ Πράσινη ΣΤΑΘΕΡΟ», το οποίο έχει καλύτερη τιμολόγηση ως προς τα εξής:

- Το σταθερό επιτόκιο, διάρκειας από 3 έως 30 έτη, είναι το ίδιο με τα συμβατικά προϊόντα της κατηγορίας που προσφέρει η Εθνική Τράπεζα

- Το κυμαινόμενο επιτόκιο ωστόσο είναι σημαντικά χαμηλότερο. Είναι συνδεδεμένο με το euribor 3 μηνών και το περιθώριο που προστίθεται για να προκύψει το τελικό κόστος, διαμορφώνεται από 1,95% έως 2,60%.

- Τα έξοδα του δανείου είναι μειωμένα κατά 50% σε σύγκριση με τα υπόλοιπα προγράμματα της τράπεζας.

Επίσης, η Εθνική προχώρησε σε μείωση του περιθωρίου για όσους επιλέγουν εξ αρχής κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο μπορεί να ξεκινά από μόλις 0,45%.

ADVERTISEMENT

Σε ποιους απευθύνονται

Τα παραπάνω πράσινα προγράμματα είναι διαθέσιμα για όσους αποκτούν, χτίζουν, ανακαινίζουν ή επισκευάζουν ακίνητα ενεργειακής κλάσης Β ή υψηλότερης.

Όσο πιο υψηλή είναι η ενεργειακή κλάση, τόσο χαμηλότερο είναι και το κυμαινόμενο επιτόκιο.

Επίσης, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο δανειολήπτης έχει τη δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής του δανείου του χωρίς καμία ποινή.

Εξάλλου, μπορείτε να προσαρμόσετε το δάνειο στις ανάγκες σας, επιλέγοντας:

- Αρχική περίοδο καταβολής μόνο τόκων για τα πρώτα 1 ή 2 χρόνια

- Παράλειψη της πληρωμής μίας δόσης κάθε χρόνο, από τον 2ο χρόνο αποπληρωμής

Η διάρκεια του δανείου μπορεί να φτάσει έως και τα 40 έτη, ενώ το ποσό της χρηματοδότησης ξεκινά από τις 10.000 ευρώ και δύναται να φτάσει ως το σύνολο (100%) του οφειλόμενου τιμήματος σύμφωνα με το συμβόλαιο αγοράς του σπιτιού ή του κόστους εκτέλεσης εργασιών.