A- A+
Με τα κυάλια ψάχνουν πελάτες για στεγαστικό δάνειο οι τράπεζες - Πτώση πωλήσεων μετά από 7 χρόνια

Με ετήσια πτώση στις νέες συμβάσεις στεγαστικών δανείων έκλεισε το α΄ εξάμηνο του 2023, καθώς η συγκεκριμένη αγορά καταγράφει κόπωση από τα τέλη του 2022.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που συνδέεται άμεσα με την άνοδο των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι της περυσινής χρονιάς.

Έκτοτε οι τράπεζες συγκράτησαν σε μεγάλο βαθμό τα επιτόκια που προσφέρουν στα νέα στεγαστικά δάνεια, ωστόσο η ζήτηση μειώθηκε σημαντικά.


Διαβάστε:  Η νέα πρόταση της Eurobank για στεγαστικό δάνειο χωρίς εκπλήξεις- Σταθερό επιτόκιο για 7 έτη 3,8%


Αρνητική ψυχολογία

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφέτος ο αριθμός των αιτημάτων που έχουν δεχθεί τα πιστωτικά ιδρύματα είναι μειωμένος κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με το 2022.

Επίσης, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι στο 70% των νέων δανειοδοτήσεων, οι πελάτες προτιμούν σταθερά επιτόκια, φοβούμενοι περαιτέρω άνοδο στο κόστος δανεισμού.

Αυτό αποδίδεται από τις τράπεζες στην επιδείνωση της ψυχολογίας των νοικοκυριών, στο σημερινό περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων και πληθωρισμού.

Αν και οι τράπεζες διατήρησαν σε ελκυστικά επίπεδα τα σταθερά τους επιτόκια, για διάρκεια 3 - 10 ετών και ταυτόχρονα μείωσαν τα spreads στα κυμαινόμενα, η ζήτηση για νέες χορηγήσεις καταγράφεται μειωμένη.

Ειδικότερα, το μέσο σταθμισμένο ετήσιο κόστος στα νέα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο ανήλθε τον περασμένο Ιούνιο σε 4,07% από 3,60% στα τέλη του 2022, ενώ το ίδιο διάστημα τα επιτόκια της ΕΚΤ έχουν αυξηθεί κατά 1,75%.

Τον Ιούνιο επίσης, το μέσο σταθερό επιτόκια για διάρκεια 10 ετών έφτασε το 4,19% από 3,21% στο τέλος της περυσινής χρονιάς.

ADVERTISEMENT

Τα στοιχεία της ΤτΕ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι νέες συμβάσεις στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκαν στα 540 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο η υποχώρησή τους φτάνει στο 6%.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά από το ...μακρινό 2016, που η αγορά της στεγαστικής πίστης κινείται με αρνητικούς ετήσιους ρυθμούς μεταβολής.

Πέρυσι, στο σύνολο του 12μήνου, τα νέα δάνεια είχαν διαμορφωθεί στα 1,2 δισ. ευρώ, επίπεδα που δύσκολα θα επιτευχθούν το 2023, με τα σημερινά δεδομένα.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αυτήν τη στιγμή λύσεις που μπορούν να διασφαλίσουν σταθερές δόσεις στους δανειολήπτες για μία εύλογη περίοδο.

ADVERTISEMENT

Οι ασφαλείς επιλογές

Ειδικότερα, τα προγράμματα με σταθερό επιτόκιο 3, 5, 7 ή ακόμη και 10 ετών, που ξεκινά από το 3%, αποτελούν μία φθηνή και λογική επιλογή για όσους θέλουν να λάβουν σήμερα τραπεζική χρηματοδότηση για την αγορά ή την ανέγερση ακινήτου.

Κι αυτό διότι όχι μόνο είναι στις περισσότερες περιπτώσεις καλύτερα των κυμαινόμενων επιτοκίων, αλλά κινούνται ακόμη και χαμηλότερα από το βασικό επιτόκιο του ευρώ (σήμερα 4,25%).

Στην τρέχουσα συγκυρία η επιλογή ενός σταθερού επιτοκίου αυτής της διάρκειας συμφέρει, διότι με τον τρόπο αυτό ο δανειολήπτης εξασφαλίζει κλειδωμένες δόσεις για μία σχετικά μεγάλη περίοδο.

Με τον τρόπο αυτό θα περάσει το σκόπελο των υψηλών επιτοκίων στην ευρωζώνη χωρίς εκπλήξεις στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους του.

Εκτιμάται ότι μέχρι τη λήξη του σταθερού επιτοκίου, ο πληθωρισμός θα έχει ελεγχθεί και το κόστος χρήματος στην ζώνη του ευρώ θα υποχωρήσει.

Έτσι, η μετάβαση στο κυμαινόμενο επιτόκιο θα γίνει με προνομιακούς όρους, δηλαδή με το εξ αρχής κλειδωμένο spread που θα προβλέπει η σύμβαση.