Σαφή προτίμηση στα σταθερά επιτόκια δείχνει η πλειονότητα των αιτούντων για στεγαστικό δάνειο, καθώς διατηρούνται σε ελκυστικά επίπεδα.
Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι σχεδόν 7 στα 10 δάνεια της κατηγορίας που χορήγησαν οι τράπεζες από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο του 2023 ήταν με προγράμματα σταθερών δόσεων.
Ο λόγος είναι φυσικά η συνεχής τους τελευταίους 15 μήνες άνοδος των ευρωπαϊκών επιτοκίων, τα οποία είναι άγνωστο πότε θα αρχίσουν να υποχωρούν.
Τα επιτόκια
Σημειώνεται ότι τα κυμαινόμενα επιτόκια προκύπτουν από το άθροισμα ενός ευρωπαϊκού δείκτη αναφοράς (βασικό επιτόκιο ΕΚΤ, euribor μηνός ή τριμήνου) και ενός περιθωρίου (spread).
Οι τράπεζες έχουν περιορίσει σημαντικά τους τελευταίουες μήνες το spread που εφαρμόζουν με στόχο να κρατήσουν σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα το τελικό κόστος δανεισμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Αύγουστο το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο στις συμβάσεις που υπογράφηκαν κινήθηκε λίγο πάνω από το 4%.
Από την άλλη, το μέσο σταθερό επιτόκιο διάρκειας 10 ετών στα νέα δάνεια που χορηγήθηκαν έφτασε το 4,49%.
Τι συμφέρει σήμερα
Στο βασικό σενάριο τα ευρωπαϊκά επιτόκια αναμένεται να αρχίσουν την πτωτική τους πορεία από τα τέλη του 2024 - αρχές του 2025.
Ωστόσο το πόσο γρήγορα θα αποκλιμακωθούν θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, που παραμένει μακριά από το στόχο της ΕΚΤ.
Με αυτά τα δεδομένα, μία ελκυστική επιλογή για όσους θέλουν σήμερα να λάβουν χρηματοδότηση, αποτελούν τα προγράμματα με σταθερό επιτόκιο για 3 ή 5 χρόνια.
Κι αυτό διότι ξεκινούν από μόλις 3%, διασφαλίζοντας χαμηλές σταθερές δόσεις για αυτό το διάστημα.
Μετά τη λήξη της 3ετίας ή 5ετίας, η ακρίβεια εκτιμάται ότι θα έχει ελεγχθεί και οι δείκτες της ΕΚΤ θα έχουν υποχωρήσει.
Έτσι, το γύρισμα στο κυμαινόμενο επιτόκιο θα γίνει με τα euribor να έχουν υποχωρήσει σε λογικά επίπεδα.
Επίσης, το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν μειώσει τα spreads, διασφαλίζει στους δανειολήπτες χαμηλό κόστος και κατά την περίοδο του κυμαινόμενου επιτοκίου.
Κι αυτό διότι το spread συμφωνείται κατά τη διαδικασία χορήγησης του δανείου και δεν αλλάζει στη συνέχεια.