A- A+
Ανατροπή στα στεγαστικά δάνεια με μειώσεις των σταθερών επιτοκίων ως το 3% από την Εθνική Τράπεζα

Αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού η Εθνική Τράπεζα στη στεγαστική πίστη μετά την απόφασή της να μειώσει τα σταθερά επιτόκια των προϊόντων της έως και τα επίπεδα του 3%.

Το νέο δελτίο επιτοκίων της τράπεζας που τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη 24/5 τίθεται σε εφαρμογή κόντρα στην ανοδική τάση των διατραπεζικών δεικτών euribor και παρά την αναμενόμενη νέα αναπροσαρμογή του βασικού επιτοκίου του ευρώ τον ερχόμενο μήνα.

Με ενδιαφέρον λοιπόν αναμένεται η αντίδραση του ανταγωνισμού, καθώς τα στεγαστικά δάνεια της Εθνικής προσφέρονται σε αρκετές περιπτώσεις με τους καλύτερους όρους στην αγορά.

Τα νέα επιτόκια

Αναλυτικότερα, η Εθνική Τράπεζα δημιούργησε νέα προγράμματα με σταθερά επιτόκια για 3 και 5 έτη, που ξεκινούν από το 3%.

Παράλληλα, μείωσε τα spreads στα προϊόντα με κυμαινόμενο επιτόκιο κατά 100 και πλέον μονάδες βάσης (-1%), δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να κλειδώσουν χαμηλό κόστος για όλη την περίοδο εξόφλησης του δανείου τους.

Πιο συγκεκριμένα, τα νέα επιτόκια της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνονται πλέον ως εξής:

  • Σταθερό για 3 έτη: 3% ή 3,3%
  • Σταθερό για 5 έτη: 3,5% ή 4%
  • Σταθερό για 10 έτη: 4% ή 4,40%
  • Σταθερό για 15 έτη: 4,3% ή 4,60%
  • Σταθερό για 20 έτη: 4,50% ή 4,80%
  • Σταθερό για 25 έτη: 4,60% ή 4,90%
  • Σταθερό για 30 έτη: 4,60% ή 4,90%


Μετά την περίοδο εφαρμογής του σταθερού επιτοκίου, εφόσον η διάρκεια του δανείου την υπερβαίνει, ισχύει κυμαινόμενο επιτόκιο ίσο με το euribor 3 μηνών πλέον περιθωρίου από 2,25% ή 2,75% έναντι 3,3% ή 3,75% που ίσχυε έως και τις 23/5.

Επιπλέον η τράπεζα προχώρησε σε μείωση των spreads και στα προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου.

Πλέον διαμορφώνονται από 1,75% έως 2,75%, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του δανείου και την πιστοληπτική ικανότητα του πελάτη έναντι 2,88% έως 4,69% προηγουμένως.

Η ευκαιρία για δανειολήπτες

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τα πιο προνομιακά προγράμματα σήμερα είναι εκείνα που προσφέρουν σταθερές δόσεις για διάστημα 3 έως 5 ετών.

Κι αυτό διότι όχι μόνο είναι καλύτερα των κυμαινόμενων επιτοκίων, αλλά κινούνται ακόμη και χαμηλότερα από το βασικό επιτόκιο του ευρώ (σήμερα 3,75%).

Στην τρέχουσα συγκυρία η επιλογή ενός σταθερού επιτοκίου διάρκειας 3 -5 ετών συμφέρει διότι με τον τρόπο αυτό ο δανειολήπτης εξασφαλίζει κλειδωμένες δόσεις για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Με τον τρόπο αυτό θα περάσει το σκόπελο των υψηλών επιτοκίων, καθώς μέχρι τη λήξη του σταθερού επιτοκίου εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός θα έχει ελεγχθεί και το κόστος χρήματος στην ζώνη του ευρώ θα υποχωρήσει.

Η μετάβαση στο κυμαινόμενο

Με τον τρόπο αυτό η μετάβαση στο κυμαινόμενο επιτόκιο θα γίνει με προνομιακούς όρους.

Επιπλέον, όλες οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε κούρεμα των περιθωρίων κέρδους τους στα κυμαινόμενα επιτόκια, με στόχο να κρατήσουν το συνολικό κόστος σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα.

Άρα, σε αυτή τη συγκυρία, ο δανειολήπτης πέραν του χαμηλού σταθερού επιτοκίου μπορεί να κλειδώσει και ένα χαμηλό spread για την περίοδο που το πρόγραμμά του γυρίσει σε κυμαινόμενο επιτόκιο.