A- A+
Στεγαστικά δάνεια: Με κυμαινόμενο επιτόκιο το 40% των εκταμιεύσεων στις αρχές του 2024 - Ο λόγος

Αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο σημείωσαν στις αρχές του 2024 οι συμβάσεις για νέα στεγαστικά δάνεια, σημειώνοντας ρεκόρ 9 ετών.

Μπορεί τα σχετικά μεγέθη να κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και μεταβολές λίγων εκατ. ευρώ να μην αλλάζουν τη μεγάλη εικόνα, ωστόσο η τάση ήταν αυξητική τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, την υπό εξέταση περίοδο συμβασιοποιήθηκαν νέα στεγαστικά δάνεια 87 εκατ. ευρώ.

Οι μεταβολές

Τελευταία φορά που η αξία των συμβάσεων έφτασε σε αυτά τα επίπεδα ήταν τον Ιανουάριο του 2015, λίγους μήνες πριν την επιβολή των capital controls.

Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023 η άνοδος στις εκταμειύσεις φτάνει το 21%.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το είδος του επιτοκίου με το οποίο δόθηκαν τα νέα στεγαστικά δάνεια.

Συγκεκριμένα, τον πρώτο μήνα του 2024 το 40% των προγραμμάτων ήταν κυμαινόμενου επιτοκίου και το υπόλοιπο 60% σταθερού.

ADVERTISEMENT

Τι συνέβη

Τόσο η αύξηση των εκταμιεύσεων, όσο και η άνοδος της συμμετοχής των προγραμμάτων με κυμαινόμενο επιτόκιο, σχετίζεται με τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Πρόκειται για τη δράση «Σπίτι μου» της ΔΥΠΑ, που προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους έως 39 ετών να λάβουν χρηματοδοτόηση, άτοκη κατά 75% ή ακόμη και 100% για την απόκτηση κατοικίας.

Σύμφωνα με τους όρους της, το επιτόκιο για τα δάνεια που εντάσσονται στο πρόγραμμα είναι υποχρεωτικά κυμαινόμενο.

Με δεδομένη λοιπόν την υψηλή συμμετοχή των χορηγήσεων του «Σπίτι μου» στο σύνολο των νέων εκταμιεύσεων, το ποσοστό των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία των αιτήσεων για τη δράση έχει λήξει και σε αυτή τη φάση οι δικαιούχοι προχωρούν στη σύναψη των συμβάσεων για την αγορά του ακινήτου που επέλεξαν.

ADVERTISEMENT

Τα επιτόκια

Ως προς τα επιτόκια, καταγράφηκαν αντίρροπες τάσεις μεταξύ κυμαινόμενων και σταθερών επιτοκίων, με τα πρώτα να αυξάνονται και τα δεύτερα να μειώνονται.

Η άνοδος στα κυμαινόμενα είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης των spreads από τις τράπεζες, μιας και οι ευρωπαϊκοί δείκτες αναφοράς έχουν σταθεροποιηθεί από τα τέλη του 2023.

Συγκεκριμένα, το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο στα δάνεια που εκταμιεύτηκαν διαμορφώθηκε στο 5,46% έναντι 5,24% τον Δεκέμβριο της περυσινής χρονιάς.

Το μέσο spread δηλαδή εκτιμάται ότι κινήθηκε στη ζώνη του 2,4% - 2,5%.

ADVERTISEMENT

Οι νέες προσφορές

Από την άλλη πλευρά, στη συντρηπτική πλειονότητα των δανείων εκτός του προγράμματος «Σπίτι μου», οι δανειολήπτες επέλεξαν σταθερό επιτόκιο.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο σταθερό επιτόκιο για διάστημα 10 ετών διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο σε 4,19%. Συνολικά εκταμιεύτηκαν δάνεια ύψους 11 εκατ. ευρώ με αυτούς τους όρους.

Στα υπόλοιπα 41 εκατ. ευρώ, επελέγη σταθερό επιτόκιο για 3, 5, 15 και 20 έτη.

Ιδιαίτερα δημοφιλή σε αυτή τη φάση είναι τα προγράμματα σταθερών για τα πρώτα τρία χρόνια του δανείου επιτοκίων, καθώς ξεκινούν από το 2,95%.

Με τα προϊόντα αυτά ο δανειολήπτης κερδίζει διπλά:

Πρώτον, εξασφαλίζει μία όσο το δυνατόν πιο χαμηλή σταθερή δόση για 3 χρόνια, ευελπιστώντας ότι σε αυτό το διάστημα ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη να υποχωρήσει και η ΕΚΤ να μειώσει τα δικά της επιτόκια

Δεύτερον, κλειδώνει ένα χαμηλό spread για την περίοδο του κυμαινόμενου επιτοκίου, μέσω των προσφορών που έχουν ενεργοποιήσει οι τράπεζες.

Έτσι, όταν το επιτόκιο μετατραπεί σε κυμαινόμενο, οι δείκτες euribor αναμένεται να έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 50% και το τελικό κόστος θα κινείται σε λογικά επίπεδα.