A- A+
Στεγαστικά δάνεια: Έρχονται μειώσεις στα επιτόκια, αλλά και νέα όρια χρηματοδότησης

Σε νέα φάση εισέρχεται η στεγαστική πίστη, ενόψει της έναρξης του κύκλου αποκλιμάκωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων, αλλά και των νέων κανόνων που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Μετά τη μέτρια περυσινή χρονιά για τις χορηγήσεις της κατηγορίας, οι τράπεζες στοχεύουν σε ενίσχυση των εκταμιεύσεων την επόμενη τριετία.

Σημαντική συμβολή σε αυτό αναμένεται να έχει η επικείμενη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, που θα επιτρέψει την προσφορά πιο ελκυστικών προγραμμάτων.

Οι πρώτες κινήσεις

Πρόκειται για μία διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς ορισμένες τράπεζες πραγματοποίησαν το τελευταίο διάστημα μειώσεις στα επιτόκια που προσφέρουν.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα, οι οποίες προχώρησαν σε βελτιώσεις των όρων χορήγησης στεγαστικών δανείων.

Η πρώτη προχώρησε σε μειώσεις των σταθερών επιτοκίων διάρκειας 10 ετών και άνω, έως και κατά 30 μονάδες βάση:

- Σταθερό για 10 έτη: 4,10% (από 4,30%)

- Σταθερό για 15 έτη: 4,3% (από 4,6%)

- Σταθερό για 20 έτη: 4,3% (από 4,6%)

- Σταθερό για 25 έτη:4,3% (από 4,6%)

- Σταθερό για 30 έτη:4,3% (από 4,6%)

Στον αντίποδα, η Εθνική Τράπεζα μείωσε πριν λίγες ημέρες τα spreads στα κυμαινόμενα επιτόκια που συνδέονται με το euribor 3μήνου.

Πλέον, το περιθώριο κέρδους της στα προγράμματα με σταθερό επιτόκιο για τα πρώτα χρόνια του δανείου και με κυμαινόμενο επιτόκιο στη συνέχεια, μειώθηκε από 1,95% - 2,60% σε 1,75% - 2,40%.

Έτσι, όσοι επιλέξουν σταθερό επιτόκιο, για την περίοδο του κυμαινόμενου επιτοκίου διασφαλίζουν κόστος χαμηλότερο έως και 20 μονάδες βάσης.

ADVERTISEMENT

Η νέα πολιτική

Οι κινήσεις αυτές αναμένεται να συνεχιστούν μέσα στη χρονιά, καθώς από τον ερχόμενο Ιούνιο η ΕΚΤ θα προχωρήσει κατά πάσα πιθανότητα στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες ετοιμάζονται για επιθετικές μειώσεις στα σταθερά τους επιτόκια για την προσέλκυση νέων πελατών.

Αλλαγές δεν θα υπάρξουν όμως μόνο στην επιτοκιακή πολιτική, αλλά και στους γενικότερους όρους χορήγησης δανείων.

Συγκεκριμένα, από την Πρωτοχρονιά του 2025 τίθενται από την Τράπεζα της Ελλάδος νέοι κανόνες σε σχέση με το πλαφόν χρηματοδότησης στη στεγαστική πίστη:

- Σχέση εισοδήματος - δόσης

Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του συνολικού χρέους δεν πρέπει να ξεπερνά το 50% του συνολικού ετήσιου διαθέσιμου εισοδήματος του δανειολήπτη κατά το χρόνο έγκρισης του δανείου, αν πρόκειται για νοικοκυριά που αποκτούν ακίνητο με χρηματοδότηση για πρώτη φορά.

Στους υπόλοιπους δανειολήπτες, δηλαδή σε όσους έχουν πάρει δάνειο στο παρελθόν και ζητήσουν νέο, το σχετικό πλαφόν ορίζεται στο 40%.

- Σχέση δανείου - ακινήτου

Πρόκειται για το γνωστό ποσοστό χρηματοδότησης του ακινήτου μέσω του στεγαστικού, το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 90% στους νέους αγοραστές και το 80% στους υπόλοιπους δανειολήπτες.