A- A+
Στα 4 δισ. ευρώ τα δάνεια που παραμένουν σε αναστολή από το υψηλό των 28 δισ. ευρώ

Έληξε η περίοδος αναστολής πληρωμών για δάνεια πληττόμενων επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε ποσοστό 85%, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέγιστο ποσό των δανείων των τεσσάρων συστημικών  τραπεζών που βρέθηκαν σε καθεστώς moratorium από την έναρξη της πανδημίας μέχρι το τέλος του 2020 ανήλθε σε ενοποιημένη βάση στα 27.6 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, με βάση τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, το υπόλοιπο των δανείων αυτών είναι περίπου 4 δισ. ευρώ, καθώς η περίοδος αναστολής είχε λήξει για τα περισσότερα δάνεια πριν το τέλος του έτους.

Αυτό σημαίνει ότι το 85% των δανείων έχει ήδη πιάσει το πλαφόν της 9μηνης αναστολής και πλέον η μείωση των δόσεων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πρϊόντα ρύθμισης των ίδιων των τραπεζών.

Τρεις ταχύτητες δανειοληπτών

Ειδικότερα, οι δανειολήπτες, υπό την προϋπόθεση ότι αντιμετωπίζουν αποδεδειγμένα πρόβλημα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

α)  Όσοι δεν έχουν ενταχθεί ως τώρα σε αναστολές

Μπορούν να αιτηθούν την ένταξη τους σε σχετικό πρόγραμμα μέχρι την 31 Μαρτίου 2021 και για μέγιστη διάρκεια έως 9 μήνες από την ημερομηνία ένταξης.

Δηλαδή εάν ένα δάνειο τεθεί σε αναστολή τον Ιανουάριο, το διευκολυντικό καθεστώς θα ισχύει έως το Σεπτέμβριο, αν ενταχθεί το Φεβρουάριο έως και τον Οκτώβριο και ούτω κάθε εξής.

β) Όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα αναστολών

Η συγκεκριμένη κατηγορία θα μπορεί να αιτηθεί μέχρι την 31/3/2021 την παράταση του προγράμματος αναστολής δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική παραμονή τους στο πρόγραμμα δεν υπερβαίνει τους 9 μήνες.

Δηλαδή, αν κάποιος έχει συμπληρώσει 6 μήνες σε αναστολή στο τέλος του έτους, θα μπορεί να επεκτείνει τη διευκολυντική περίοδο κατά 3 επιπλέον μήνες, έως το Μάρτιο του 2021.

γ) Όσοι συμπληρώνουν 9 μήνες αναστολής

Οι δανειολήπτες που οφείλουν να καταβάλουν από 1 Ιανουαρίου 2021 την κανονική, προ των αναστολών, δόση του δανείου τους και αποδεδειγμένα παρουσιάζουν προσωρινές δυσκολίες ρευστότητας, μπορούν να αιτηθούν την ένταξη τους σε βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα σταδιακής επαναφοράς στην καταβολή της συμβατικής δόσης.

Προϋπόθεση όμως για αυτό είναι πριν την παρούσα κρίση να εξυπηρετούσαν με συνέπεια τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα μείωσης της αρχικής πριν το ξέσπασμα της πανδημίας δόσης, στο 50% για όλο το 2021.

Αν ούτε αυτή η διευκόλυνση δεν είναι επαρκή, τότε θα εξετάζεται η λύση μίας πιο μόνιμης λύσης.