A- A+
ΓΕΦΥΡΑ με επιδότηση δόσης έως 80% για επαγγελματικά και επιχειρηματικά δάνεια

Ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων με την κωδική ονομασία ΓΕΦΥΡΑ αποκλειστικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ενεργοποιηθεί σύντομα.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής, η νέα δράση θα παρέχει επιδότηση μεγάλου μέρους της δόσης επιχειρηματικών δανείων, για διάστημα 8 μηνών.

Οι δικαιούχοι

Επιλέξιμες θα είναι μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επιχειρηματιών, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια επιλεξιμότητας.

Όπως και στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για την 1η κατοικία, έτσι και στο νέο πρόγραμμα, παρέχουμε επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φτάνουν στο 90% της δόσης.

Ενώ σε όσους έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο παρέχουμε επιδότηση έως 80% της δόσης, προκειμένου να τα ρυθμίσουν και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Η επιδότηση θα καλύπτει τόσο το κεφάλαιο όσο και τους τόκους του δανείου.

Η διαδικασία θα είναι απλή, γρήγορη και πλήρως ηλεκτρονική, χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά.

Η δράση για τα στεγαστικά

Ως προς τον πρώτο κύκλο του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ που αφορούσε ενυπόθηκα δάνεια με εγγύηση των κύρια κατοικία του οφειλέτη, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε τα εξής:

Στις 29 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε η τρίτη φάση της κρατικής επιδότησης, με τις πληρωμές να ανέρχονται στα 24,7 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στην επιδότηση 110.037 δανείων.

Έτσι, συνυπολογίζοντας και τις δύο προηγούμενες φάσεις επιδότησης, δηλαδή αυτές των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί – μέχρι σήμερα – στους δικαιούχους του προγράμματος “ΓΕΦΥΡΑ” ανέρχεται στα 48 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 160.000 μέσα σε διάστημα τριών μηνών.