A- A+
Σε αναστολές δόσεων δανείων 30 δισ. ευρώ και σε ρυθμίσεις 15 δισ. ευρώ προχώρησαν οι τράπεζες το 2020

Εντυπωσιακή ήταν η στήριξη των δανειοληπτών από τις τράπεζες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας μέσω νέων ρυθμίσεων προβληματικών ανοιγμάτων και αναστολών δόσεων εξυπηρετούμενων οφειλών.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τα μέλη της προχώρησαν το 2020 ταχύτατα και με απλοποιημένες διαδικασίες στην εκτεταμένη αναστολή δόσεων των δανείων ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στο διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2020, δόθηκαν αναστολές σε περίπου 400.000 επιχειρήσεις και ιδιώτες, συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, δόθηκε η δυνατότητα σε νοικοκυριά και ελεύθερους επαγγελματίες να αναστείλουν το σύνολο των δόσεων για έως και 9 μήνες, εφόσον το δάνειό τους εξυπηρετούνταν κανονικά και υπό την προϋπόθεση πως πλήττονται από την κρίση.

Από την άλλη στις επιχειρήσεις, δόθηκε το δικαίωμα πληρωμής μόνο τόκων για έως και 9 μήνες, ενώ για κλάδους όπως ο τουριστικός, η αναστολή έφτασε έως και το τέλος του 2021.

ADVERTISEMENT

Νέες ρυθμίσεις 15 δισ. ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναστολές αυτές γίνονται πέραν και επιπλέον των ρυθμίσεων δανείων (επιχειρηματικών, στεγαστικών και προσωπικών) στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες.

Συγκεκριμένα, τους τελευταίους μήνες συμφωνήθηκαν ρυθμίσεις δανείων συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ.

Δηλαδή μέσω ρυθμίσεων ή αναστολών το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει διευκολύνει δανειολήπτες για ποσά που ανέρχονται στα 45 δισ. ευρώ.