A- A+
Παράταση των αναστολών στα δάνεια των κορωνόπληκτων αποφάσισαν οι τράπεζες

Τη χρονική επέκταση των διευκολύνσεων σε πληττόμενους από την κρίση του κορωνοϊού δανειολήπτες μέχρι και το τέλος του 2021 αποφάσισαν οι τράπεζες.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν μετά την ενημέρωση που είχαν από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή για τη συνέχιση των εποπτικών διευκολύνσεων, οι οποίες τους επιτρέπουν να συνεχίζουν τις αναστολές.

Τρεις ταχύτητες δανειοληπτών

Ειδικότερα, οι δανειολήπτες, υπό την προϋπόθεση ότι αντιμετωπίζουν αποδεδειγμένα πρόβλημα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

α)  Όσοι δεν έχουν ενταχθεί ως τώρα σε αναστολές

Μπορούν να αιτηθούν την ένταξη τους σε σχετικό πρόγραμμα μέχρι την 31 Μαρτίου 2021 και για μέγιστη διάρκεια έως 9 μήνες από την ημερομηνία ένταξης.

Δηλαδή εάν ένα δάνειο τεθεί σε αναστολή τον Ιανουάριο, το διευκολυντικό καθεστώς θα ισχύει έως το Σεπτέμβριο, αν ενταχθεί το Φεβρουάριο έως και τον Οκτώβριο και ούτω κάθε εξής.

β) Όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα αναστολών

Η συγκεκριμένη κατηγορία θα μπορεί να αιτηθεί μέχρι την 31/3/2021 την παράταση του προγράμματος αναστολής δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική παραμονή τους στο πρόγραμμα δεν υπερβαίνει τους 9 μήνες.

Δηλαδή, αν κάποιος έχει συμπληρώσει 6 μήνες σε αναστολή στο τέλος του έτους, θα μπορεί να επεκτείνει τη διευκολυντική περίοδο κατά 3 επιπλέον μήνες, έως το Μάρτιο του 2021.

γ) Όσοι συμπληρώνουν 9 μήνες αναστολής

Οι δανειολήπτες που οφείλουν να καταβάλουν από 1 Ιανουαρίου 2021 την κανονική, προ των αναστολών, δόση του δανείου τους και αποδεδειγμένα παρουσιάζουν προσωρινές δυσκολίες ρευστότητας, μπορούν να αιτηθούν την ένταξη τους σε βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα σταδιακής επαναφοράς στην καταβολή της συμβατικής δόσης.

Προϋπόθεση όμως για αυτό είναι πριν την παρούσα κρίση να εξυπηρετούσαν με συνέπεια τις δανειακές τους υποχρεώσεις.


ADVERTISEMENT


Αναστολές και πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ

Σημειώνεται πως ξεκινούν οι πρώτες επιδοτήσεις για τα ενυπόθηκα δάνεια με προσημείωση την κύρια κατοικία του οφειλέτη μέσω του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ.

Για να ενεργοποιηθεί η δράση και να αρχίσει η επιδότηση θα πρέπει προηγουμένως να έχει βγει το δάνειο από το καθεστώς της αναστολής.

Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα καταβάλουν από την ημερομηνία ενεργοποίησης του προγράμματος και για τους επόμενους εννέα μήνες, μόνο το ποσό της δόσης που τους αναλογεί, με το υπόλοιπο να καλύπτεται από το Δημόσιο.

Στη συνέχεια, θα επανέλθουν στο συμβατικό πρόγραμμα καταβολής δόσεων.