A- A+
Κάποιοι άρχισαν να ξαναπληρώνουν το στεγαστικό τους τον Αύγουστο - Διακοπή αναστολών

Σε κανονικές πληρωμές μετά την περίοδο αναστολής πληρωμών σε κορωνόπληκτους που πρόσφεραν οι τράπεζες, επέστρεψε μερίδα οφειλετών με στεγαστικό δάνειο.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες είχαν δώσει τη δυνατότητα σε όσους ιδιώτες πλήττονται από την πανδημία να αναστείλουν την πληρωμή του συνόλου των δόσεων για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Αρχικώς η δυνατότητα αυτή είχε δοθεί για τις δόσεις που αφορούν την περίοδο έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια δόθηκε το δικαίωμα αναστολής έως το τέλος του έτους.

Φυσικά αυτή η ευχέρια δεν παρέχεται δωρεάν. Οι δόσεις που δεν πληρώνονται κεφαλαιοποιούνται που σημαίνει ότι εάν δεν αλλάξει η διάρκεια αποπληρωμής μετά την περίοδο της αναστολής, η δόση αυξάνεται λίγο.

Ξανά σε καθεστώς πληρωμών

Μέχρι και τον Ιούλιο του 2020 είχαν ενταχθεί σε καθεστώς αναστολής στεγαστικά δάνεια ύψους 8,69 δισ. ευρώ. Ένα μήνα μετά το ποσό αυτό είχε πέσει στα 8,38 δισ. ευρώ.

Δηλαδή τον Αύγουστο διέκοψαν την αναστολή πληρωμής των δόσεων και επέστρεψαν σε κανονική αποπληρωμή στεγαστικά δάνεια ύψους 320 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το 4% περίπου των δανείων που είχαν ενταχθεί στο συγκεκριμένο καθεστώς μέχρι και το τέλος Ιουλίου.

Κάποιοι φαίνεται πως επέλεξαν να μην επιβαρύνονται με επιπλέον τόκους, καθώς είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν το δάνειό τους, ενώ δεν αποκλείεται ορισμένοι να διέκοψαν την αναστολή, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα 9μηνης επιδότησης δόσεων ΓΕΦΥΡΑ.

Κι αυτό διότι η ένταξη στη δράση επιδότησης προϋποθέτει τη διακοπή της αναστολής πληρωμών.

Άνοδος στα καταναλωτικά

Διαφορετική είναι η εικόνα στα καταναλωτικά δάνεια. Οι υπό αναστολή οφειλές τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 99 εκατ. ευρώ ή 5,70% σε σχέση με τον Ιούλιο.

Έτσι, τα υπόλοιπα από οφειλές καταναλωτικών δανείων στο τέλος του περασμένου μήνα διαμορφώθηκαν σε 1,83 δισ. ευρώ από 1,73 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου.

Η δεύτερη κατηγορία που εμφάνισε πτωτικές τάσεις ήταν αυτή των δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, με τα υπό αναστολή υπόλοιπα να μειώνονται κατά 37 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο ή 2,60% σε μηνιαία βάση.

Τέλος, τα δάνεια προς επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή χρεολυσίων αυξήθηκαν κατά 385 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα ή 5% και πλέον διαμορφώνονται σε 8,28 δισ. ευρώ, καθώς φαίνεται ότι η ύφεση δεν επιτρέπει την ομαλή αποπληρωμή τους.

ADVERTISEMENT

Αναλυτικότερα, τα μεγέθη διαμορφώθηκαν ως εξής: